16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialHidroelectrica subvenţionează companii private din banii contribuabililor

Hidroelectrica subvenţionează companii private din banii contribuabililor

În ultimul deceniu, Hidroelectrica a avut profituri totale de doar 200 milioane euro. Alro şi ArcelorMittal au adunat un miliard.

Comisia Europeană (CE) analizează contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor- Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei, a declarat Joaquin Almunia, vicepreşedinte al CE.

„Ştiu că trecem prin vremuri grele, dar subvenţiile indirecte nu sunt o soluţie pentru a rezolva anumite probleme din diverse sectoare. Prin tarife reduse la electricitate acordate anumitor jucători, se reduce preţul de cost la beneficiar, dar sunt periculoase pentru concurenţă. Analizăm un potenţial ajutor primit de ArcelorMittal şi Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse, şi, de asemenea, analizăm contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amănuntul şi cu alţi clienţi industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectaţi pentru că trebuie să plătească preţuri mai mari din cauza distorsionării pieţei”, a spus Almunia, care este şi comisar pentru Concurenţă, prezent la conferinţa „Concurenţa în sectoare-cheie ale economiei româneşti”.

Almunia a precizat că instituţia pe care o reprezintă a fost întotdeauna vigilentă la formele indirecte de ajutor de stat, inclusiv când au fost acordate sub forma reducerilor de tarife pentru anumiţi clienţi industriali. „Problema este că nu poţi oferi preţuri mai mici unor operatori fără o justificare clară. Crearea unor avantaje unor companii, în detrimentul altora, fără justificări distorsionează mediul concurenţial. Când preţurile energiei electrice nu sunt stabilite liber pe piaţă, întreaga piaţă a energiei este distorsionată şi preţurile electricităţii pentru restul consumatorilor devin mai mari (…). Am investigat mai multe cazuri de acest gen în Italia, în Grecia, acum ne uităm la cazuri şi din alte state”, a spus Almunia.

Cum se mută profitul

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a precizat la vremea respectivă că tranzacţia a fost „transparentă” şi garantează profit pentru producătorul de energie. La rândul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat că acordul cu Hidroelectrica este legal. În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

Hidroelectrica a prelungit la sfârşitul anului 2009 jumătate din cele 18 contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice până în 2018. Printre acordurile extinse se numără şi cel cu producătorul de aluminiu Alro Slatina, deţinut de grupul Vimetco, controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki. Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România.

Boc: Vom analiza

Premierul Emil Boc s-a arătat dispus să coopereze cu CE. „Guvernul României este deschis comunicării tuturor informaţiilor către CE pentru a rezolva toate aspectele pe care CE le-a ridicat şi le ridică. Comisarul Almunia a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi a subliniat faptul că există deschidere totală din partea Guvernului României de a prezenta toate datele necesare conform legii în vigoare. Vom vedea care va fi rezultatul analizei”, a spus Emil Boc.

Hidroelectrica: Avem profit

Hidroelectrica susţine că niciunul dintre contractele bilaterale de vânzare a energiei electrice, implicit către Alro şi ArcelorMittal Galaţi, nu se încadrează în categoria ajutorului de stat întrucât toate aceste acorduri au preţuri mai mari decât cele de producţie. „Conducerea companiei consideră că aceste două contracte menţionate nu se încadrează în categoria ajutorului de stat (subvenţii indirecte acordate de stat pentru anumiţi distribuitori) şi a argumentat solid această convingere. În opinia Hidroelectrica, nici contractele de mai sus şi nici altele aflate în derulare nu reprezintă ajutor de stat deoarece în toate cazurile livrarea s-a făcut la preţuri mai mari decât costul mediu de producţie, asigurând profitul companiei”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie.

Compania înrgistrează anual profituri de ordinul a câteva zeci de milioane de euro, însă, dacă ar vinde la preţurile pieţei, ar ajunge la cel puţin jumătate de milard de euro, profit cuvenit contribuabililor care au susţinut investiţiile masive pentru construirea hidrocentralelor. În ultimul deceniu, Hidroelectrica abia a adunat profituri nete totale de 200 de milioane de euro, în timp ce Alro a avut peste 600 milioane (deşi încasările sunt le jumătate faţă de Hidro), iar ArcelorMittal Galaţi – peste 300 de milioane.  

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Google Maps face viața șoferilor mai ușoară. Ce funcții noi a introdus

Google Maps vine cu noi update-uri. Șoferii sunt principalii beneficiari, mai ales conducătorii de mașini electrice. Modificări aduse aplicației Google Maps Noua actualizare introduce suport îmbunătățit...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...
Ultima oră
Pe aceeași temă