17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialHezbollah spală banii cartelurilor columbiene

Hezbollah spală banii cartelurilor columbiene

Serviciile americane şi franceze au dezmembrat o reţea de spălare a banilor proveniţi din traficul cu droguri, care acționa printr-un sistem de comerţ cu ceasuri şi maşini de lux destinate Libanului.

Ovastă reţea de spălare de bani se întinde din Columbia în Liban şi în Franţa, ca placă turnantă. Filiera leagă traficanţii columbieni şi intermediarii libanezi, din care unii sunt suspectaţi că sunt teleghidaţi de Hezbollah. În vasta anchetă a poliţiei, denumită operațiunea „Cedar“ (traducerea în engleză a „cedrului“, emblema Libanului) apare şi numele puternicei familii libaneze Hariri, între care cel al fostului premier Saad Hariri. Un sistem tentacular, din Columbia în Liban, pus în lumină de DEA, agenţia federală americană antidrog, şi de agenţii francezi ai Biroului central pentru reprimarea marii delincvenţe (OCRGDF).

Journal de Dimanche şi Le Parisien au dezvăluit că, un an de anchetă şi zeci de ore de ascultări au permis arestarea discretă a 15 persoane în Europa, din care şapte sunt închise, altele eliberate sub control judiciar sau fac obiectul unui mandat internaţional de arestare. Toţi suspecţii sunt libanezi. Iniţial, a fost o informaţie americană care a pus anchetatorii pe pista acestei reţele, suspectată că spală milioane de euro proveniţi din vânzarea tonelor de cocaină în Europa de către cartelurile columbiene din Cali şi Medellin. La origine, ancheta mai vastă a DEA în care se integrează Cedar, „acoperă lumea întreagă şi pune în lumină încă odată, legătura existentă la scară globală între traficul de droguri şi terorism“, precizează serviciile secrete americane şi cele de luptă contra drogurilor, DEA.

„Suveica“ murdară

Din 2012, au fost arestaţi „curie­ri“, în special în Olanda, care transportau la fiecare voiaj minimum sute de mii de euro. Din ianuarie 2015, în Franţa s-a deschis o anchetă şi poliţia a mers pe urmele acestor intermediari al căror mod operatoriu a fost reperat rapid. Unii recuperau banii în Italia, Spania, Franţa, Germania şi Olanda care erau apoi încredinţaţi la doi comercianţi. Primul, Oussama F., investea în maşini de lux, achiziţionate în Ile-de-France. Al doilea,  Ali Z., făcea acelaşi lucru în Germania cu ceasuri de marcă de înaltă calitate. Mărfurile erau vândute în Liban şi banii „curaţi“, sume colosale – 13 milioane euro în 2015 – erau transferaţi  columbienilor printr-un sistem de compensaţii prin doi libanezi instalaţi în America de Sud. Alte transferuri de bani erau făcute direct prin intermediari, în special din Paris până în Beirut.

Anchetatorii americani au precizat că mişcarea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, este unul din principalii beneficiari ai sistemului. Concret, mişcarea armată condusă de Hassan Nasrallah este suspectată că preleva o cotă din tranzacţiile făcute de apropiaţi ai partidului.  

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

Marius Tudor, noul director de Vânzări Schneider Electric România

Schneider Electric România își consolidează echipa de management prin numirea lui Marius Tudor în funcția de director de Vânzări al departamentului Integratori de sistem,...
00:00:28

Tragedie în Londra: Un Băiat de 14 Ani a fost ucis într-un atac cu sabie

Un băiat de 14 ani a decedat marți după ce un bărbat înarmat cu o sabie l-a înjunghiat pe tânăr, pe doi polițiști și...
Ultima oră
Pe aceeași temă