14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialHellvig acuză „Jaful banului public în România"

Hellvig acuză „Jaful banului public în România”

Eduard Hellvig spune că primarii PDL ar fi fost favorizaţi în timpul mandatului Elenei Udrea.

 

Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a afirmat la Arad că localităţile care nu au avut primari PDL nu au putut avea parte de nici un proiect de la acest minister, condus în acea perioadă de Elena Udrea.

În schimb, au fost construite săli de sport în sate cu 10 ­copii, pârtia de la Braşov care se ­surpă, parcuri în localităţi ­care nu au canalizare.

Banul public a fost risipit, spune liderul PNL, fost PC, iar Eduard Hellvig i-a cerut ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Banul public cheltuit pe lucrări de slabă calitate

În timp ce Elena Udrea era ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a finanţat proiecte fără sens, dar costisitoare, acuză liderii USL. La scurt timp după ce a preluat ministerul, liberalul Eduard Hellvig, fost membru al PC, a descoperit că “s-au construit săli de sport în localităţi cu doar zece elevi, terenuri de sport în pantă şi lângă văi care se inundă în timpul ploilor, parcuri în localităţi fără apă şi canalizare”. Toate ar fi fost extrem de scumpe, finan­ţate din banul public. Ministrul a declarat la Arad că anumite proiecte au fost găsite cu probleme. Printre acestea a enumerat pârtia construită la Braşov, „în care s-au investit foarte mulţi bani, nu doi lei şi care se surpă”, un ştrand în localitatea bihoreană Marghita, la care nu “se poate ajunge pentru că nu sunt căi de acces, drumuri, canal, iar decantarea apei la bazinul de înot se face într-un bazin separat”. „Aceste lucruri trebuie ştiute, cineva trebuie să răspundă”, a declarat Eduard Hellvig.

Ministrul a explicat că a avut o întâlnire şi o discuţie informală cu ministrul Internelor, liderul PSD, Ioan Rus, pentru a-i cere ajutor în anchetarea modului în care au fost cheltuite fondurile în mandatul Elenei Udrea. „Cred că avem nevoie de acest ajutor, competenţa trebuie utilizată pentru a descoperi dacă au fost folosite resurse financiare cu alte scopuri, să ştim ce preluăm”, a declarat Eduard Hellvig. El a spus că a dispus o anchetă şi la Compania Naţională de Investiţii şi la Agenţia Naţională de Locuinţe deoarece au fost efectuate foarte multe lucrări fără eficienţă şi bănuieşte că ar fi fost scurgeri de resurse financiare către clientela politică. 

Localităţile fără primari PDL, văduvite de proiecte

Eduard Hellvig a spus la Arad că a descoperit dosare cu ­proiecte uitate prin sertare de ani ­întregi. Aceste proiecte ar fi fost ­destinate unor localităţi a căror primari nu erau PDL. „Au fost unii de 30 de ori la minister şi mereu li s-a spus că mai au nevoie de o semnătură, de o ştampilă, lucruri care trebuie să înceteze odată, indiferent cine e ministru”, a declarat Eduard Hellvig. El s-a ­întâlnit duminică cu primari USL din judeţul Arad, care i-au spus ce fel de ­probleme au întâmpinat în relaţia cu ­Ministerul ­Dezvoltării Regionale şi Turismului şi care sunt ­proiectele pentru care nu au reuşit să obţină finanţări.

Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...
Ultima oră
Pe aceeași temă