13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialHCM Constanţa, hegemonie incontestabilă

HCM Constanţa, hegemonie incontestabilă

Gruparea constănţeană de handbal masculin este cea mai titrată echipă a României de după Revoluţie.

Cea mai titrată echipă constănţeană este Handbal Club Municipal Constanţa. Formaţia constănţeană a reuşit să adune în scurta perioadă de existenţă opt titluri naţionale şi cinci cupe ale României. Echipa de pe litoral a intrat în istorie câştigând atât Liga Naţională cât şi Cupa României, în trei ani consecutivi. Performanţa este unică, nici o altă echipă din ţară nereuşind să domine handbalul masculin de o aşa manieră.

Şirul performanţelor a început în stagiunea 2002/2003 când echipa de pe litoral şi-a făcut apariţia în Cupa Cupelor, competiţie din care avea să fie eliminată de puternica formaţie THV Lembo, campioana Germaniei.

În sezonul imediat următor HCM obţinea primul trofeu în plan intern, campionatul, performanţa aducând după sine şi o participare în grupele Ligii Campionilor. În întrecerea continentală HCM nu a reuşit să obţină mari performanţe, dar şi-a trecut în cont un succes de marcă în faţa reginei Europei, FC Barcelona, pe care Toma şi compania au învins-o la Constanţa.

A urmat sezonul 2005/2006, cel mai bun pentru gruparea constănţeană care reuşea să îşi adjudece atât titlul cât şi Cupa României, primul event al marinarilor. Constănţenii reuşeau să câştige eventul într-un echipament mai puţin obişnuit, de culoarea fructului kiwi, de aici şi denumirea dată de suporterii constănţeni echipei: „Taifunul Kiwi”.

Au urmat apoi alte titluri, cupe şi participări în întrecerile continentale. Cea mai importantă performanţă a venit însă în sezonul 2009/2010. Atunci, la cârma HCM-ului era regretatul Zoran Kurteş, tehnicianul sârb conducând echipa de pe litoral către o calificare istorică în optimile celei mai importante competiţii europene, Liga Campionilor.

Vitrina formaţiei constănţene s-a îmbogăţit anul acesta cu alte două trofee. Cupa şi campionatul au ajuns la Constanţa după ce HCM a învins de fiecare dată pe Ştiinţa Bacău. După succesul din campionat echipa de pe litoral a devenit matematic deţinătoarea Ligii Naţionale, iar Cupa a câştigat-o după un joc magistral, duminică, tot cu Ştiinţa.

Vechea gardă, atuul HCM-ului

Încă de la începuturile echipei, HCM Constanţa se bazează pe o serie de jucători care au format mereu nucleul în jurul căruia s-a format echipa de bază. Portarii Mihai Popescu şi Ionuţ Stănescu, extremele Toma şi Buricea sunt cei patru jucători care au îmbrăcat tricoul HCM-ului încă de la primele jocuri. Buricea este un privilegiat, el având în palmares nouă titluri naţionale, unul obţinut când juca la Steaua.

13 trofee a adunat HCM Constanţa după Revoluţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă