Guvernele care s-au succedat la conducerea ลฃฤrii din 2000 pânฤ astฤzi au semnat nu mai puลฃin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilฤ, în viitor ลi în anumite condiลฃii, exploatarea gazelor de ลist.
Dezbaterile ce au început zilele acestea, dupฤ ce localnicii din comuna Pun-geล-ti din judeลฃul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeลฃele ลฃฤrii, în condiลฃiile în care lucrฤri de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenลฃa gazelor de ลist ลi se va apela la metoda fracturฤrii hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafaลฃa perimetrelor în cauzฤ nu e micฤ. Unele din acestea au suprafeลฃe ce ocupฤ cam cât 1-2 judeลฃe.
Beneficiarii: multinaลฃionale ลi off-shore-uri
Cu începere din 1997, Agenลฃia Naลฃionalฤ de Resurse Minerale a semnat cu 30 de firme acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare ลi exploatare a resurselor de hidrocarburi. Trebuie precizat cฤ nu în toate perimetrele vor fi descoperite gaze naturale ลi, nici nu este obligatoriu sฤ fie folositฤ fracturarea hidraulicฤ în extragerea acestora. Lista beneficiarilor de concesiuni cuprinde companii de stat precum Romgaz ลi Compania Naลฃionalฤ a Huilei (actualฤ Societatea Naลฃionalฤ a Huilei), firme private importante precum OMV Petrom, Lukoil ลi Rompetrol, dar ลi multe firme de apartament sau off-shore-uri necunoscute cu acลฃionari ascunลi de ochii publici.
Citeลte ลi editorialul: Cine poate opri „revoluลฃia” de la Pungeลti
Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau ลฃiลฃei). Un numฤr de zece dintre acestea sunt amplasate în bazinul Mฤrii Negre. Restul sunt teoretic candidate în categoria posibilelor explorฤri de gaze prin fracturare hidraulicฤ. Multe locuri, precum cele de la graniลฃa judeลฃelor Vaslui ลi Galaลฃi sau zona 2 Mai-Vama Veche, ce aparลฃin Chevron, se aflฤ fie în zone turistice, fie în arealuri protejate pin proiectul Natura 2000.
Legal, existฤ un singur fel de gaze
Impresia cฤ ANRM acordฤ de la bun început, prin acordul concesiune petrolierฤ, un aviz de explorare a perimetrului prin metoda clasicฤ sau prin cea a fracturฤrii hidraulice este forลฃatฤ. Totuลi, ceea ce aprobฤ ANRM este însฤ destul de neclar deoarece toate acorduriele de concesiune petrolierฤ sunt incluse în anexe secrete la hotฤrârile de guvern prin care acestea sunt aprobate. Legea petrolului din 2004, care stฤ la baza acestor acorduri, nu conลฃine noลฃiunea de gaze de ลist. Sintagma face referire la procedura de exploatare, nu la tipul resursei din sol extrase. Legea petrolului defineลte gazele ca fiind cele ”libere din zฤcฤminte de gaz metan, gazele dizolvate în ลฃiลฃei, cele din capul de gaze asociat zฤcฤmintelor de ลฃiลฃei, precum ลi gazele rezultate din extracลฃia amestecurilor de gaz condensat”.
Hotฤrârile propriu-zise ale Guvernului sunt ลi ele vagi. ”Prin explorarea perimetrului (…) situat într-o zonฤ caracterizatฤ printr-un grad de cercetare mai redus, condiลฃii morfologice dificile ลi o structurฤ geologicฤ cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidenลฃierii unor noi zฤcฤminte de ลฃiลฃei ลi gaze naturale. Lucrฤrile de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse ลi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetฤrii”, explicฤ Guvernul Victor Ponta necesitatea aprobฤrii unui astfel de acord.
Numai în luna decembrie 2012 acesta a aprobat cinci acorduri de concesiune petrolierฤ, perimetrele find amplasate în judeลฃele Bihor, Arad ลi Timiลoara. ”Acordurile petroliere permit orice, dar sunt urmate de tot soiul de aviz, acorduri ale ANRM, certificate de mediu, acorduri de construcลฃie etc. De exemplu am înลฃeles cฤ Chevron a obลฃinut aviz pentru tehnica clasicฤ de explorare.
Dacฤ vor dori sฤ foloseascฤ tehnologii de fracturare vor trebui sฤ ia din nou acorduri”, spune Otilia Nuลฃu, expert în domeniul energiei. Solicitatฤ de cฤtre „România liberฤ“, ANRM a refuzat ieri sฤ explice dacฤ acordurile ลi actele adiลฃionale semnate cu cele 30 de firme beneficiare prevฤd tehnologia de explorare folositฤ, posibilitatea ca aceasta sฤ fie cea a fracturฤrii hidraulice, în câte perimetre s-a dat acceptul extragerii de gaze naturale. Neoficial însฤ reprezentanลฃi ai ANRM au încercat ieri sฤ liniลteascฤ lucrurile. Potrivit lor, întreaga procedurฤ de explorare este sub controlul agenลฃiei, iar trecerea la fazele ulterioare de exploatare presupun organizarea unor noi licitaลฃii.