20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialHamas va avea guvern. Dar va avea ce guverna?

Hamas va avea guvern. Dar va avea ce guverna?

Democratia araba si-a dat masura cand miscarea Hamas a fost aleasa de majoritatea palestinienilor sa formeze viitorul guvern. Zecile de ani de propaganda antiisraeliana si antioccidentala, cultul „martirilor”, cum se numesc acolo la ei teroristii sinucigasi, coruptia cultivata cu grija de Yasser Arafat si Fatah au dat, in sfarsit, roade.
Hamas are acum legitimitate democratica inatacabila, o legitimitate pentru care unul dintre liderii ei a multumit acum cateva zile in mod ironic Statelor Unite. Pe temeiul acestei legitimitati, islamistii din Hamas vor considera ca „principiul” lor politic, continuarea luptei pentru distrugerea Israelului este validat popular. Prin urmare, exista putine sanse ca Hamas sa recunoasca Israelul, sa renunte la terorism si sa depuna armele. In aceste conditii, noul guvern al Autoritatii Palestiniene, nu va putea deschide un dialog cu nici o tara occidentala si poate sa spuna adio ajutoarelor financiare venite din aceasta parte a lumii.
Pe de alta parte, orice guvern, ca sa functioneze, are nevoie de bani pe care ii ia din taxe si impozite. Or, in teritoriile palestiniene moneda oficiala este shekelul israelian. Taxele vamale de la granitele internationale ale Cisiordaniei si Fasiei Gaza si alte impozite sunt colectate de Israel, care le varsa ulterior Autoritatii Palestiniene. Intre 50 si 55 de milioane de dolari pe luna pe care guvernul Hamas nu le poate solicita de la un stat pe care nu-l recunoaste.
Cotidianul New York Times scria ieri ca oficialii americani si israelieni au discutat deja un plan de destabilizare si delegitimare a guvernului Hamas, in special prin sugrumarea canalelor de finantare. Alte masuri ar fi transformarea granitei dintre Israel si Fasia Gaza in granita internationala si izolarea completa a Cisiordaniei de Gaza, limitarea drastica a numarului de muncitori din teritorii care pot lucra in Israel, controlul mai ferm al bunurilor care intra sau ies din teritorii.
Palestinienii, ocupati cum au fost vreme de decenii cu lupta de eliberare, nu si-au facut timp sa construisca fabrici sau o economie care sa ii sustina cat de cat pretentiile de stat independent. In consecinta, daca Israelul taie accesul la aceste sume, Autoritatea Palestiniana ar avea un deficit anual de un miliard de dolari. Cum nici o banca occidentala nu ar putea sa finanteze acest deficit de vreme ce Hamas este pe lista organizatiilor teroriste, singura solutie ar fi sa apeleze la surse din lumea islamica. Care ar da si n-ar da bani Hamasului, organizatie aflata in stranse legaturi cu Siria si Iranul.
Apropo de arme, in teritoriile palestiniene singurul lucru care se gaseste din abundenta sunt gruparile inarmate. Pe langa brigazile Ezzedine al Qassam, bratul inarmat al Hamasului, mai sunt vreo cateva independente sau care apartin rivalilor din Fatah, precum Brigazile Martirilor Al Aqsa. Or, acestia din urma au anuntat deja ca nu vor colabora cu Hamas si nu vor asculta ordinele noului guvern. Mai mult, fortele de politie palestiniene si o buna parte din membrii serviciilor speciale sunt recrutate din randurile militantilor Fatah.
In aceste conditii, desi va avea un guvern, Hamas s-ar putea sa nu prea aiba ce guverna.

Cele mai citite

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă