19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialHackeri români, prinşi de FBI

Hackeri români, prinşi de FBI

FBI şi celelalte serviciile secrete americane au identificat o parte a unei reţele de hackeri din România şi din Statele Unite ale Americii în anul 2007, iar în anul 2008 membrii reţelei din SUA au fost arestaţi. Cei din România sunt acuzaţi şi ceruţi pentru extrădare de către americani, după ce au fost identificaţi de către procurorii DIICOT.

Procuratura Generală a SUA, districtul Florida Sud, anunţa la 16 octombrie 2008 că a identificat o reţea de şapte persoane care comiteau fraude pe Internet prin intermediul magazinelor online. “Trei dintre ei, Sorin Lebădă, Cristian Florea şi Nicolae Gligor erau sub escorta trupelor federale, iar ceilalţi patru, Laurenţiu Adam, Flavius Corneliu Militaru, Horaţiu Daniel Bălănescu, Dragoş Ioan Bălănescu se crede că sunt în România”, arăta comunicatul de presă al Procuraturii SUA. Prejudiciul creat la acea oră de cei şapte români ajungea la 170.000 de dolari. Cei trei din SUA efectuau înşelăciunile, prin folosirea de identităţi ficitive, apoi trimiteau bani celor patru din România, care îi scoteau prin utilizarea identităţilor lor reale.

Cum funcţiona sistemul

Doctorul Laurenţiu Adam era capul reţelei încă de pe atunci. În rechizitoriul procurorilor americani era reţinut un exemplu ce descrie un schimb presupus de SMS-uri între inculpaţii Adam în România şi Lebădă în Statele Unite ale Americii, în care Adam îl instruia pe Lebădă să-şi asume numele de “Terry Bolduin” şi pentru a transfera bani de la o victimă, identificat ca “JTP”. Lebădă îi trimisese apoi un SMS lui Adam în România, în care arăta faptul că „Preţul de achiziţie de la “JTP” a fost recuperat”. Procurorii americani au reuşit să-l aresteze pe Sorin Lebădă  după ce a pleacat de la un terminal Western Union dintr-un Wal- Mart din  Cooper  City, Florida. Sorin Lebădă a fost găsit cu un paşaport finlandez, care ase afla asupra sa, pe numele de “Terry Bolduin”, dar care avea fotografia lui Sorin Lebădă. Acesta este momentul în care US Secret Services şi FBI au cerut sprijinul operativ al DIICOT şi SRI, dar şi a Direcţiei de Operaţiuni Speciale a IGPR şi a DGIPI.

Reţea creată în studenţie

Aşa cum bănuiau şi procurorii americani, Laurenţiu Adam era capul reţelei, alături de Horaţiu Bălănescu din Bumbeşti Jiu. Ambii aveau un lucru în comun: erau medici stomatologi. Adam are un cabinet stomatologic în Timişoara, iar Bălănescu la Bumbeşti Jiu. Cum este greu de crezut că cei doi s-au cunoscut ca medici, pentru că unul activa în Timiş, iar celălalt în Gorj, anchetatorii cred că cei doi au pus la cale şi pornit reţeaua încă de când erau studenţi la medicină, ambii la Timişoara.

Bălănescu are postate pe Facebook mai multe poze din SUA, ceea ce nu este valabil şi pentru Adam, care din 2008 n-a mai ieşit din ţară. Legătura dintre grupul din SUA şi cel din România era făcută de Bălănescu care, după arestarea celor trei, în octombrie 2008, s-a dus în Statele Unite pentru a racola noi membrii care să permită reţelei să funcţioneze mai departe. Horaţiu l-a adus în reţea şi pe fratele său, Dragoş Bălănescu, şi el absolvent de medicină.

Maşina cu saci de bani

Cât îl priveşte pe Laurenţiu Adam, stomatologul timişorean originar din Reşiţa, procurorii au confiscat sume serioase de bani de la casa din Câlnic şi de la cea din Timişoara, dar i-au indisponibilizat şi un Mercedes CLS, alb cu numere de Caraş Severin. În portbagajul acestuia procurorii au găsit câţiva saci cu bani, în special euro. Se pare că Adam nici nu mai ştia de câţi bani are, pentru că procurorii au găsit bancnote de 500 de euro mucegăite în maşină, bani de care probabil Adam chiar uitase.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă