12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul vrea sa stearga condamnarile politice si consecintele lor

Guvernul vrea sa stearga condamnarile politice si consecintele lor

Un proiect de lege aprobat de Guvern, luni 19 noiembrie, prevede stergerea consecintelor penale ale tuturor condamnarilor pentru infractiuni care au fost folosite pentru a reprima opozantii regimului comunist.
Se propune, de asemenea, reglementarea situatiei persoanelor ale caror condamnari de natura politica isi produc in continuare efectele.
Potrivit proiectului de lege acesta "creaza posibilitati explicite pentru ca instantele de judecata sa poata acorda despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, daca se apreciaza, in urma cercetarii tuturor circumstantelor cauzelor, ca reparatia obtinuta prin efectul Decretului Lege nr. 118/1990 si a OUG nr. 214/1999 nu este suficienta."
O exceptie importanta de la prevederile acestei legi o constituie categoria persoanelor care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau cele in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel.
Persoanele condamnate politic intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989 vor putea solicita instantei de judecata, daca legea va intra in vigoare, constatarea caracterului politic al condamnarii lor. Cererea poate fi introdusa si dupa decesul persoanei in cauza de catre rudele acesteia pana la gradul al patrulea inclusiv, sau de catre orice organizatie care justifica un interes de natura morala.
Instanta de judecata este obligata sa ia toate masurile pentru obtinerea, sau, dupa caz, reconstituirea dosarului in care a fost pronuntata hotararea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.
Proiectul de lege aprobat de Guvern mai prevede ca cererea poate fi formulata in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a legii si este scutita de taxa de timbru, iar competenta de solutionare apartine tribunalului, sectia civila, in circumscriptia unde se afla domiciliul persoanei interesate.

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă