Şansele ca acordul de încetare a focului în estul Ucrainei să fie respectat sunt tot mai mici, după ce Guvernul ucrainean i-a acuzat pe separatiştii proruşi că ocupă poziţii în zona de conflict, după o scurtă retragere a armamentului, conform Mediafax.
Forţele ucrainene şi rebelii au convenit să-şi retragă armamentul de pe front, în baza unui acord încheiat luna trecută la Minsk. Dar îndoielile privind respectarea acordului au sporit după acuzaţiile de marţi, formulate de Consiliul de Securitate de la Kiev la câteva ore după ce liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei au convenit să depună eforturi pentru implementarea armistiţiului, relatează DPA în pagina electronică.
Separatiştii îşi mută armamentul înapoi pe front, după ce iniţial l-au retras spre graniţa rusă. "Ei pretind că retrag armamentul şi vehiculele, ceea ce nu este adevărat", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Andrei Lisenko.
Citeşte şi: Armata SUA estimează că 12.000 de soldaţi ruşi îi susţin pe separatişti din Ucraina
Lisenko a precizat că separatiştii au deschis focul asupra unor obiective ucrainene de cel puţin 23 de ori în 24 de ore, omorând trei soldaţi şi rănind alţi nouă.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, după o convorbire telefonică cu cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, Francois Hollande, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, că au convenit să înfiinţeze posturi de monitorizare permanente de-a lungul liniei de front pentru a preveni încălcarea armistiţiului.
Posturile ar trebui localizate în zone sensibile, precum aeroportul din Doneţk, şi asigurate de observatori din cadrul Organizaţiei pentur Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a apreciat Poroşenko.
OSCE a refuzat până în prezent să confirme retragerea armamentului din zona de conflict, precizând că a înregistrat doar câteva deplasări ale trupelor. OSCE a precizat că are nevoie de informaţii privind locurile în care se află armamentul în prezent, rutele de retragere şi locurile în care va fi depozitat. De asemenea, organizaţia s-a plâns că observatorii săi nu au primit acces deplin.