20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul sustine un penal securist la CES

Guvernul sustine un penal securist la CES

Mai multi membri ai Guvernului Romaniei au pus umarul la alegerea unui fost condamnat penal si fost agent al Securitatii, Florian Costache, in functia de presedinte al Consiliului Economic si Social (CES), organism foarte important in cadrul caruia au loc discutii intre reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si ai Guvernului pe marginea proiectelor de acte normative.

Fost agent al politiei politice romanesti si fost condamnat penal pentru violare de domiciliu si lipsire de libertate, Florian Costache – care este si presedintele Patronatului National Roman – a fost ales luni in functia de presedinte al CES, cu 38 de voturi "pentru" si doar sapte "impotriva". In favoarea sa au votat si reprezentanti ai Executivului in CES, desi fusesera avertizati cu privire la trecutul "patat" al lui Costache, spune liderul confederatiei sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu. "Toti cei care au votat erau avizati in privinta verdictului de politie politica pe care CNSAS l-a dat in dosarul lui Florian Costache si de faptul ca el a fost condamnat penal, in 1985, la un an si opt luni de inchisoare. Eu le-am spus asta, in plen, cu documente", ne-a declarat Hossu.

 

Acesta a precizat: "Am hotarat sa suspendam activitatea celor patru reprezentanti ai Cartel Alfa in CES si, astfel, sa paralizam activitatea acestui organism atat timp cat Costache va fi presedinte", a spus Hossu. Printre reprezentantii Executivului in CES se numara secretarii de stat Valentin Mocanu de la Ministerul Muncii, Constantin Axinia de la Transporturi, Constatin Stafie – Ministerul Economiei, Octavian Ojog – Ministerul Justitiei si Mihai Constantin seitan – consilier la Cancelaria premierului Emil Boc.
Pe numele lui Florian Costache exista doua decizii CNSAS prin care se stabileste ca "a fost agent al politiei politice comuniste, avand gradul de locotenent (…) la U.M. 0771 Tecuci". Costache semna notele informative cu numele conspirativ "Marian" si si-a incetat colaborarea cu Securitatea cand a iesit din inchisoare.

Raspunsul Guvernului la afirmatiile liderului sindical Bogdan Hossu a ocolit fondul problemei: biroul de presa ne-a transmis ca "votul in CES este secret, deci nu se poate cunoaste cum a votat fiecare membru". Noul presedinte al CES urmeaza sa fie audiat in comisiile din Parlament si, in final, numirea sa sa fie supusa votului in plen. Daca Parlamentul va valida noua conducere a CES, este de parere liderul "Cartel ALFA", atat CES, cat si Guvernul vor pierde din credibilitate.
Nu este prima data cand Florian Costache e propus de Patronate pentru sefia CES. Anul trecut, in octombrie, s-a intamplat la fel, dar nu a fost numit probabil tot din cauza faptului ca sindicalistii de la Cartel ALFA au trimis premierului de atunci, Calin Popescu Tariceanu, informatiile despre colaborarea lui Costache cu Securitatea. "Nu stiu de ce Patronatele il tot propun ca presedinte al CES pe Florian Chostache. Poate ii santajeaza pe toti cu dosare, ca e la moda", ne-a declarat Hossu.

Florian Costache a declarat recent ca nu a fost agent al Securitatii, ca "deciziile CNSAS sunt nule pentru ca au fost date in baza unei legi care a fost declarata neconstitutionala" si ca acuzatiile de colaborare "au fost puse la cale de PCR si Directia a IV-a a Securitatii, motivul real fiind atitudinea si convingerile mele politice" . Florian Costache nu a putut fi contactat pentru a-si expune propria varianta.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă