1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialGuvernul spaniol a adoptat un proiect de lege care limitează avortul

Guvernul spaniol a adoptat un proiect de lege care limitează avortul

Guvernul spaniol a adoptat vineri un proiect de lege care limitează puternic avortul şi instaurează un sistem similar celui din 1985, în pofida opoziţiei membrilor mişcării feministe şi stângii, relatează Mediafax.

Acest proiecte de lege, care trebuie aprobat de Parlament, unde Partidul Popular deţine majoritatea absolută, pentru a intra în vigoare, anulează o lege din 2010 a fostului Guvern socialist, care permitea avortul până la 14 săptămâni sau până la 22, în cazul unei malformaţii fetale.

Proiectul de lege fixează “două condiţii în vederea permiterii avortului: prima ia în considerare existenţa unui grav pericol pentru viaţa sau sănătatea fizică şi psihologică a femeii, în timp ce a doua ia în considerare ca sarcina să nu fie consecinţa unui abuz la adresa libertăţii sau integrităţii sexuale a femeii”, a explicat ministrul Justiţiei, Alberto Ruiz-Gallardon, la finalul Consiliului de Miniştri.

Cu toate că nu mai consideră avortul o crimă pasibilă cu închisoarea, Guvernul de dreapta revine în linii mari la legea din 1985.

Acest proiect de lege, promis de liderul conservator spaniol Mariano Rajoy în campania din 2011, a fost denunţat de către membri ai mişcării feministe şi stângii, care denunţă faptul că Spania s-a întors în urmă cu “30 de ani”.

Mai mulţi deputaţi din cadrul stângii au semnat un “pact pentru dreptul de a întrerupe în mod voluntar sarcina”, în timp ce preşedintele Federaţiei de planificare familială, Luis Enrique Sanchez, a afirmat că viitoarea lege ar putea readuce în actualitate “anii ’80, când femei din Spania plecau în Franţa sau Anglia” pentru a avorta.

Potrivit unui studiu al institutului Microscopia apărut în mai în publicaţia de stânga El Pais, 46% dintre spanioli sunt în favoarea menţinerii legii din 2010, în timp ce 41% susţin limitarea avortului.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă