11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialGuvernul sârb cere o reuniune de urgenţă a Parlamentului, pe fondul tensiunilor...

Guvernul sârb cere o reuniune de urgenţă a Parlamentului, pe fondul tensiunilor din nordul Kosovo

Guvernul sârb a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Parlamentului de la Belgrad, ca să dezbată situaţia din nordul Kosovo, după ce Priştina a încercat să preia controlul asupra punctelor de trecere a frontierei din regiunea locuită în majoritate de etnici sârbi, relatează NewsIn.

Reuniunea Legislativului de la Belgrad pe tema situaţiei din Kosovo ar putea fi convocată pentru sâmbătă, a declarat preşedinta Parlamentului sârb, Slaviţa Djukici-Dejanovici.

Tensiunile au luat amploare după ce poliţia kosovară a încercat să preia controlul asupra punctelor de trecere a frontierei din nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, ceea ce a dus la confruntări cu localnicii şi a sporit tensiunea în regiune.

Misiunea KFOR a preluat joi controlul postului de la Jarinje – distrus de un incendiu miercuri seară, în urma atacului lansat de zeci de tineri, cel mai probabil sârbi -, apoi al punctului de trecere a frontierei de la Brnjak, din nordul Kosovo.

Guvernul sârb a cerut, de asemenea, misiunii internaţionale de pace din Kosovo să „nu tolereze actele unilaterale ale Priştinei”, arată un comunicat dat publicităţii la Belgrad. „La baza preluării controlului posturilor de la Jarinje et Brnjak (de către poliţia kosovară – n.r.) nu se află dorinţa de a instaura ordinea şi legea, ci intenţia clară de a modifica realitatea din nordul Kosovo prin forţă şi cu preţul victimelor umane”, arată comunicatul guvernului sârb. „Din nefericire, există numeroase indicii că autorităţile de la Priştina şi-au coordonat operaţiunile cu membrii instituţiilor internaţionale”, se mai arată în comunicatul guvernului de la Belgrad.

Pe de altă parte, Guvernul sârb a condamnat vehement orice act extremist. „Incendierea, miercuri seara, a postului de la Jarinje convine doar extremiştilor albanezi, iar guvernul cere ca responsabilii acestui act de vandalism organizat împotriva menţinerii sârbilor în Kosovo şi a intereselor statului sârb să fie descoporiţi cât mai repede”, adaugă comunicatul Guvernului sârb.

Nemulţumirea Belgradului în legătură cu evoluţiile din nordul Kosovo a fost exprimată şi de negociatorul sârb pentru dialogul cu Kosovo, Borko Stefanovici, care a acuzat KFOR că „asistă” Guvernul de la Priştina în aplicarea deciziilor, constatând, de asemenea, eşecul discuţiilor în vederea deblocării crizei din nordul teritoriului.

Stefanovici şi-a exprimat însă speranţa că situaţia se va schimba astăzi, când este prevăzută o nouă rundă de negocieri între responsabilii sârbi şi KFOR. Oficialul sârb a reiterat, de asemenea, că prezenţa poliţiei şi vameşilor kosovari, aflaţi în subordinea autorităţilor de la Priştina, în punctele de trecere a frontierei litigioase este „inacceptabilă pentru sârbi”.

În replică, comandantul Misiunii NATO, generalul german Erhard Buhler, a declarat unei televiziuni kosovare că la postul de frontieră de la Brnjak „se află poliţişti şi vameşi kosovari”. „Activităţile poliţiei confirmă responsabilitatea politică. Datoria KFOR este să se asigure că poliţia îşi poate face treaba”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al KFOR a anunţat, de asemenea, că Misiunea NATO a proclamat cele două posturi de frontieră disputate de sârbi şi kosovari „zonă militară”. Misiunea NATO în Kosovo a anunţat, totodată, că a instaurat un regim riguros la cele două puncte de trecere a frontierei, autorizând doar trecerea maşinilor private, care însă vor fi controlate şi verificate, pentru a căuta eventuale arme şi mărfuri interzise. De asemenea, trecerea camioanelor va fi interzisă.

Pe fondul tensiunilor, Consiliul de Securitate ONU a respins cererea Serbiei de a organiza o reuniune specială pentru a dezbate situaţia din nordul Kosovo.

Între timp, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a îndemnat Belgradul şi Priştina să dea dovadă de reţinere, un trimis special al UE urmând să ajungă în regiune, pentru a evita escaladarea violenţelor.

Priştina continuă să-şi menţină însă tonul ferm faţă de situaţia din nordul Kosovo. „Nu va avea loc o retragere din nordul Kosovo. Vom stabili acolo ordinea şi legea”, a subliniat premierul Hashim Thaci, în faţa Parlamentului.

Reunit într-o sesiune extraordinară, Parlamentul kosovar a adoptat o rezoluţie de susţinere a Guvernului de la Priştina, pentru a stabili statul de drept „pe tot teritoriul ţării”, ceea ce înseamnă şi nordul locuit în majoritate de sârbi.

Cele mai citite

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...

Top 5 cocktailuri cu gin, de sezon

Dacă vă numărați printre persoanele pasionate de culinar, cu siguranță știți cât de importante sunt băuturile într-un meniu complet, nu-i așa? Ei bine, odată...

Schimbarea la față… de masă klausiană

Premierul Marcel Ciolacu lovește chirurgical în campania pe care și început-o ca să ajungă la Cotroceni. Are consilieri buni, trebuie să recunoaștem. Recent,...
Ultima oră
Pe aceeași temă