Premierul italian, Romano Prodi, se va supune astazi unui vot de incredere in Camera Deputatilor, dupa ce o mica formatiune a parasit coalitia, in timp ce comentatorii evoca ipoteza alegerilor anticipate.
Coalitia de centru-stanga a lui Prodi dispune de o majoritate confortabila in Camera Deputatilor, dar nu si in Senat, unde sustinerea partidului UDEUR (centrist, catolic) a fostului ministru de Justitie, Clemente Mastella, era cruciala. Or, acesta a decis sa nu mai sustina actualul guvern. Prodi se declara ieri increzator in fata deputatilor, asigurandu-i ca va surmonta "inca o data" aceasta proba pentru ca "Italia are nevoie de o continuitate de actiune". Votul deputatilor este prevazut pentru ora 17.00, iar o dezavuare a sefului Executivului de catre Camera inferioara a Parlamentului pare improbabila. Dar dezbaterile vor permite evaluarea combativitatii coalitiei sale inainte de a se prezenta in Senat unde majoritatea sa nu mai exista dupa plecarea UDEUR. Mastella declarase luni ca "experienta politica de centru-stanga este terminata" si doreste alegeri anticipate. seful opozitiei de drepta, fostul premier Silvio Berlusconi, a cerut si el anticipate in primavara, declarand ca guvernul Prodi a ajuns "la terminus".
Mastella a trantit usa majoritatii de centru-stanga la cinci zile dupa ce demisionase din postul de ministru al Justitiei. Implicat alaturi de sotia sa intr-o ancheta judiciara pentru o afacere de coruptie, pe care o considera nefondata, el s-a plans ca nu a fost sustinut de aliati. seful UDEUR, care a fost intotdeauna un partener stanjenitor pentru Romano Prodi, isi exprimase mai inainte dezacordul privind reforma legii electorale – prin voce parlamentara sau prin referendum – care ar fi avut drept consecinta diminuarea ponderii micilor partide. Numerosi analisti sustin ca acest punct a fost adevaratul motiv al rupturii.
In caz de esec, Prodi nu va avea alta optiune decat de a-si prezenta demisia presedintelui Republicii, Giorgio Napolitano. Acesta ar putea decide fie dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate, fie de a insarcina presedintele uneia dintre cele doua Camere sa formeze un guvern "institutional", fie de a numi un "guvern tehnic".
Actuala criza politica, cea mai grava, dar nu prima cu care se confrunta Prodi (68 de ani) in cele 20 de luni de guvernare, a fost accelerata de recompunerea peisajului politic si in special de nasterea Partidului Democrat, noua mare formatiune de centru-stanga condusa de primarul Romei, Walter Veltroni.
El a afirmat ca PD nu va cauta aliante la alegerile viitoare si a angajat negocieri cu Berlusconi in ce priveste legea electorala.
A fi sau a nu fi
Scenariul unei caderi a guvernului Prodi este avut in vedere de la afacerea Mastella, analistii estimand ca "este o situatie total incerta, cu un guvern fragilizat. Poate aparea o criza guvernamentala si Romano Prodi poate cadea in orice moment".
Pentru Prodi ultimele zece zile au fost caracterizate de cazuri fatale pentru un executiv ce parea a fi inceput cu bine anul 2008. Dar la inceputul anului a explodat afacerea gunoaielor din Napoli, televiziunile din intreaga lume transmitand negative despre Italia. La 15 ianuarie se inregistra anularea vizitei Papei la Universitatea Sapineza din Roma. Cazul Papei "prizonier la Vatican" a facut inconjurul lumii spre neplacerea executivului aflat in vizorul opozitiei si al adeptilor libertatii de exprimare, fie ei de dreapta, de centru sau de stanga. La 16 ianuarie au intervenit demisia lui Mastella si criza deschisa acum de plecarea formatiunii sale din coalitia aflata la guvernare.
Presa italiana preciza ca guvernul este intr-un echilibru din ce in ce mai instabil, pe fondul unei crize politice care s-a acutizat, fara a se intrevedea cai de iesire.