17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPSD refuză invitaţia preşedintelui de a participa, la consultări, la Cotroceni. Liviu...

PSD refuză invitaţia preşedintelui de a participa, la consultări, la Cotroceni. Liviu Dragnea a anunțat și ce a discutat cu Dacian Cioloș la telefon: L-am rugat să amâne reducerea TVA și eliminarea accizei suplimentare pe carburanți

UPDATE 19,35: Guvernul anunță, marți seară, că premierul Cioloș nu i-a cofirmat lui Liviu Dragnea că acceptă cererile lui de amânare a reducerii TVA și a celorlalte măsuri fiscale.

“În cadrul discuției telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul fiscal. Prim-ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei”, subliniază comunicatul Executivului.


UPDATE 15.50: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii nu vor participa la consultările de la Cotroceni, refuzând invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

“Nu putem merge la consultările cu preşedintele Iohannis, pentru că vrem să respectăm Constituţia. După ce este constituit Parlamentul se pot face consultări cu toată deschiderea. Acum invitaţia la consultări este fundamentată pe un articol eronat din Constituţia României”, a declarat Liviu Dragnea.

Citește declarația integrală a lui Liviu Dragnea aici: PSD nu va participa la consultările de la Cotroceni. Liviu Dragnea: Nu putem merge la consultările cu preşedintele Iohannis, pentru că vrem să respectăm Constituţia


Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a acordat, pentru ştiripesurse.ro., un interviu în care susţine că a discutat la telefon cu premierul în exerciţiu, Dacian Ciolos, cu care a convenit o tranziție normală între actualul și viitorul guvern, solicitând şi amânarea cu un an a tăierii taxelor. Potrivit purtătorului de cuvânt, Liviu Iolu, premierul va proroga aceste termene, “pentru că principiile acestui guvern – predictibilitateşi responsabilitate – rămân valabile până la finalul mandatului”.

“Astăzi de dimineaţă am avut o discuţie foarte bună cu Primul Ministru asupra unor reglementări legislative care urmează să fie prorogate, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an precum şi despre nivelul salariului minim pentru anul viitor. Am fost de acord cu ceea ce mi-a propus şi susţin acest demers pe care-l consider responsabil. Am fost de acord cu propunerile privind amânarea aplicării acestor măsuri iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim de anul viitor am convenit ca noul guvern să aprobe acest nivel, noi menţinându-ne prevederea din Programul nostru de Guvernare respectiv nivelul de 1450 lei”, a declarat şeful PSD.

Liviu Dragnea mai susţine că, împreună cu social-democraţii, va aplica programul de guvernare susţinut în timpul campaniei electorale.

“I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece  considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final.

După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici”, a mai adăugat liderul social-democraţilor.

Dragnea a mai precizat că i-a solicitat premierului Dacian Cioloş “să facă tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an”, referindu-se la plata arieratelor, subvenţii agricole sau chiar contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. 

Întrebat dacă şeful Executivului a fost deschis în privinţa acestui demers, Liviu Dragnea a afirmat, explicând faptul că “chiar dacă probabil a fost supărat după aflarea rezultatului alegerilor de duminică, Dacian Cioloş s-a gândit în primul rând la stabilitatea economică a ţării pentru 2017 preferând spre deosebire de alţii calea dialogului şi nu aceea a unui conflict inutil, asigurându-mă totodată de deschidere pentru o totală colaborare în realizarea unei tranziţii normale de la Guvernul actual către viitorul guvern”.

PSD a obținut peste 45%, la alegerile parlamentare de duminică, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, după numărarea a 99,28% dintre voturi, a anunțat, marți dimineața, Biroul Electoral Central. 

Cu majoritatea asigurată, liderul PSD Liviu Dragnea încearcă să obțină postul de premier, deși este condamant cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012. După ce rezultatele parțiale au consfințit victoria categorică a PSD, Dragnea a afirmat că Vasile Dîncu nu este luat în calcul pentru postul de premier, dar și mai important că nu a renunțat la propriile ambiții. „Nu am zis încă nu la varianta Dragnea”, a afirmat liderul PSD. 


Citeşte mai multe aici: Operațiunea ”Dragnea premier”. PSD vrea să îl susțină pe Liviu Dragnea prim-ministru, deși este condamnat penal pentru fraudarea referendumului

Cu majoritatea asigurată după alegerile parlamentare de duminică, social-democrații avansează numele lui Liviu Dragnea pentru postul premier, deși acesta este condamnat penal.


În paralel, mai mulți lideri PSD au pledat pentru varianta Dragnea. ”Din punctul meu de vedere, românii au dat un vot clar pentru Liviu Dragnea – premier! Cu aceasta formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni!”, a comentat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Pe aceeași idee a mers și fostul premier Victor Ponta. „Dacă vreţi eficienţă şi vreţi să facem treabă, cine e şeful partidului e şi şeful Guvernului”, a comentat Ponta. Același nume, nerostit în campanie pentru a nu enerva electoratul anti-PSD, s-a regăsit și în mesajele rostite de Ecaterina Andronescu, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae sau Daniel Florea.

Fostul premier Victor Ponta i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să respecte Constituția și a susținut că, potrivit articolului 103 din Legea fundamentală, PSD poate fi chemat singur la consultări, dacă are majoritate absolută după depunerea jurământului de către viitorii parlamentari. Citeşte mai multe aici!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte desemnarea unui nou premier va asculta propunerile partidelor pentru a vedea ce îşi imaginează fiecare şi cum doreşte să propună viitoarea agendă. Şeful statului a subliniat faptul că enunţarea criteriilor de integritate, car ar putea condiţiona numirea anumitor politicieni pentru funcţia de premier, a fost făcută înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute. Întrebat dacă se teme de o suspendare din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea liderului social-democrat în fruntea Executivului, şeful statului a răspuns răspicat: “Nu mă tem de niciun demers politic legitim”. Citeşte mai multe aici!

“Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme (n.r. dizolvarea Parlamentului în cazul în care Liviu Dragnea va fi propus premier). Toată lumea se va calma şi va proceda la formarea unui nou Guvern”, a declarat Klaus Iohannis.


Citeşte şi: ”Butoane, nu persoane!” este sloganul PSD. Cum poate evita Iohannis desemnarea lui Dragnea premier | OPINIE

 

După alegerile parlamentare din 2008, când PDL-ul lui Traian Băsescu a facut o alianță de guvernare cu PSD, Mircea Geoană era presedintele PSD si se codea să intre cu partidul său în ea. Se gândea că intrarea la guvernare îi va afecta șansele de a deveni președintele României un an mai târziu. Cum încerca Geoană să tragă de timp și să ducă partidul de nas, s-a trezit în biroul de la etajul 1, din sediul situat în Șos. Kiseleff, cu niste baroni hotărâți să nu rateze ospățul puterii.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Directorul general al Binance ar putea fi condamnat la doi ani de închisoare

Fostul director executiv al Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, ar putea fi condamnat la ani de închisoare, după ce a...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...
Ultima oră
Pe aceeași temă