12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGuvernele declarate prooccidentale ale Republicii Moldova au prejudiciat procesul ei de integrare...

Guvernele declarate prooccidentale ale Republicii Moldova au prejudiciat procesul ei de integrare europeană, susține ministrul de Externe al Lituaniei

Guvernările declarate prooccidentale ale Republicii Moldova au umbrit procesul ei de integrare europeană, prin faptul că au permis delapidarea unui miliard de dolari și alte fapte de corupție, a declarat ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, informează joi Radio Chișinău citat de Agerpres.

Într-o conferință de presă susținută la Chișinău alături de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, șeful diplomației lituaniene și-a mai exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că autoritățile moldovene nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția atunci când au schimbat sistemul electoral. El a subliniat că va fi monitorizat modul de implementare a noii legislații electorale moldovenești.

Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, Linas Linkevicius nu a ezitat să critice autoritățile moldovene, pe care le-a îndemnat să depună mai multe eforturi în lupta reală împotriva corupției, pentru asigurarea independenței reale a sistemului de justiție, dar și a mass-media.

'Ne amintim că acum câțiva ani, forțele politice care se declarau proeuropene au tolerat sau au facilitat furtul unui miliard din buget, dar și alte acte de corupție, ceea ce a făcut să planeze o umbră asupra integrării europene. Uniunea Europeană și Lituania, de asemenea, nu vor mai tolera asemenea cazuri de corupție și crime financiare', a declarat Linkevicius.

Întrebat despre inițiativa Partidului Democrat (PDM), aflat la guvernare, de a stipula în textul Constituției integrarea europeană drept orientare strategică a Republicii Moldova, ministrul lituanian a subliniat că UE va judeca doar după fapte, nu după declarații.

'Vom susține tot ce este proeuropean, tot ce apropie Republica Moldova de Europa, dar vom trage concluziile în funcție de cum vor evolua lucrurile, de activitățile reale, de reformele adevărate. Asta e mai important', a atenționat șeful diplomației lituaniene.

La rândul său, Andrei Galbur a subliniat că stipularea în Constituție a vectorului proeuropean de dezvoltare ar fi o garanție a păstrării acestuia, indiferent de schimbarea guvernărilor. 'O asemenea modificare a Constituției va aduce o valoare adăugată procesului de integrare europeană. Ține de decizia Republicii Moldova de a opera asemenea modificări', a spus el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

La summitul de pace din Elveția au fost invitate 160 de țări. Rusia nu e pe listă

Război în Ucraina. Summitul de pace va avea loc în 15 şi 16 iunie în Elveţia. Vestea a fost confirmată de Volodimir Zelenski. Rusia...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă