25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialGrupurile parlamentare resping legea privind Roșia Montană

Grupurile parlamentare resping legea privind Roșia Montană

Camera Deputaţilor a dezbătut, miercuri, noul proiect de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană, iar reprezentanţii tuturor gurpurilor parlamentare s-au exprimat împotriva acestui proiect.

Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat că PSD votează împotriva acestui proiect, dar că este nevoie de o lege a minelor, de modificarea redevenţei, de reglementarea exploatării minereurilor auro-argentifere, a exploatării gazelor de şist. "Toate acestea trebuie făcute transparent, în Parlament", a spus Iordache.

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a declarat că PDL nu a susţinut niciodată acest proiect şi că au fost presiuni şi la PDL pentru a fi promovat. El a arătat că acest proiect este "un cartof fierbinte" care a fost trimis Parlamentului. Și deputaţii PNL s-au exprimat împotriva acestui proiect, considerând că "această afacere nu poate fi sprijinită printr-o lege".

Proiectul de lege care are raport de respingere din partea comisiei speciale a fost trecut pe ordinea de zi pe o poziţie mai în faţă pentru a fi discutat în şedinţa de miercuri, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu. Votul final asupra proiectului va fi dat într-o şedinţă viitoare. Proiectul de lege privind Roşia Montană a fost respins anterior şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Acest proiect elaborat de Guvern a suscitat în sesiunea trecută dezbateri aprinse şi a generat proteste de stradă. Proiectul de lege a fost sprijinit de Victor Ponta în calitate de premier, care a declarat, însă, că în calitate de deputat se opune proiectului. În schimb, președintele PNL, Crin Antonescu a anunțat că liberalii se vor opune proiectului de lege, generând un nou scandal în USL. Comisia specială, condusă de senatorul PSD Marius Vâlcov, i-a audiat pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe reprezentanţii societăţii civile, iar, în final, a dat un raport de respingere, după ce PNL a anunţat că nu-l susţine. De fapt, PSD a renunțat doar aparent la proiectul de lege privind Roșia Montană. Majoritatea prevederilor au fost reluate într-un proiect de lege a minelor, care nu făcea nicio referire la proiectul Roșia Montană. Însă, o parte dintre articole permiteau tocmai exploatarea de la Roșia Montană. De exemplu, definirea unei limite de cinci tone pentru exploatările de interes public erau gândite astfel încât doar proiectul de la Roșia Montană să se încrdeze în această categorie. Definirea unui proiect ca fiind de interes public permite oferirea de facilități.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă