26 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăSpecialGreva generala la "Somvetra" Gherla

Greva generala la „Somvetra” Gherla

Angajatii fabricii de sticla „Somvetra” din Gherla au intrat in greva generala pe termen nelimitat. Sindicalistii spun ca au fost nevoiti sa recurga la protest din cauza salariilor.
Greva generala a fost precedata de o greva de avertisment de doua ore, in data de 16 mai. Intre timp, partile implicate nu au reusit sa gaseasca o alta cale de rezolvare a conflictului de munca. De fapt, conflictele dintre sindicalisti si patronat sunt mai vechi si dateaza de la a doua privatizare a fabricii. In adresa cu numarul 3.574 din 2 martie 2005, semnata de presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, trimisa deputatului Mircia Giurgiu, se arata ca oferta pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de AVAS la „Somvetra” a fost publicata la data de 30 iunie 2004, dar nu a existat nici o oferta de cumparare.
Dupa ce autoritatile au incercat sa atraga diversi investitori, oferta a fost republicata in data de 26 august 2004. Nici de data aceasta nu s-a prezentat vreun ofertant. In data de 26 octombrie 2004, a fost facuta o noua publicare a ofertei de vanzare, cu termen de depunere a ofertelor de cumparare pana in data de 10 noiembrie 2004. Singura oferta depusa a fost cea a societatii „Feromat” SA Bucuresti. La fiecare scoatere la vanzare, pretul societatii a scazut astfel incat in cele din urma „Somvetra” Gherla a fost privatizata la pretul unui apartament de bloc.
In urma ofertei depuse de SC „Feromat” SA Bucuresti, AVAS a incheiat contractul de vanzare-cumparare cu numarul 85 din 13 decembrie 2004, prin care cumparatorul se angaja sa investeasca in societatea „Somvetra” 650.000 de euro in termen de cinci ani de la cumpararea actiunilor si inca circa 100.000 de euro drept capital de lucru in doi ani de la privatizare. De asemenea, SC „Feromat” s-a angajat sa plateasca datoriile „Somvetra”, in caz contrar, contractul de privatizare ar fi urmat sa fie reziliat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă