12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialGreva generală a medicilor prevesteşte măsuri radicale

Greva generală a medicilor prevesteşte măsuri radicale

După ce au stabilit data grevei generale, medicii ne-au precizat că au studiat posibilitatea de a ajunge şi la alte forme, finale şi extreme, de protest. Acestea se vor desfăşura „în mod legal“ şi „în două săptămâni vor gripa întreg sistemul de sănătate“. Greva nu va afecta cazurile de urgenţă.

Angajaţii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, a anunţat vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Se pregătesc măsuri extreme

Am stat de vorbă cu dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino”, care a dorit să confirme faptul că “urgenţele nu fac obiectul grevei, ele vor fi tratate de medici. Vom vedea în zilele următoare cum vom organiza tehnic greva generală astfel încât impactul să fie minimal pentru pacienţi şi maximal pentru doleanţele medicilor. Avem în acest moment 75 de mii de semnături ale medicilor care susţin greva generală. Noi nu vrem să fim părtaşi la practicile de pauperizare a sistemului de sănătate”. Nici ministrul Sănătăţii nu pare să mai beneficieze de încrederea medicilor. “Pot să vă confirm că s-a supus la vot şi s-a decis ca după 28 noiembrie să cerem şi demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu”.

Dacă nici greva generală nu va rezolva doleanţelor medicilor, atunci se va apela la forme de protest mult mai radicale. “Ne vom întâlni în acest sens cu medicii din Slovacia care au demisionat în bloc, la un moment dat, şi cu cei din Israel care la un moment dat au plecat în grup din ţară. Ne vom întâlni, şi ei ne vor împărtăşi care sunt formele de protest extrem. Pot să vă spun că noi am găsit o astfel de modalitate radicală de acţiune, legală, care în două săptămâni va gripa întreg sistemul medical. Nu vă pot da mai multe detalii”, ne-a precizat medicul Florin Chirculescu.

Pe 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală.

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă