4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialGreco-catolicii si ortodocsii au serbat Invierea aproape impreuna

Greco-catolicii si ortodocsii au serbat Invierea aproape impreuna

Ortodocsii, greco-catolicii, armenii si membrii cultelor neoprotestante romanesti din Cluj-Napoca au serbat Invierea la o saptamana de romano-catolici, armeano-catolici, lutherani, calvini, unitarieni si neoprotestantii maghiari. In centrul orasului, greco-catolicii si ortodocsii au serbat Pastele despartiti de doar cateva sute de metri. Catedrala greco-catolica este situata la doar cateva zeci de metri de cea mai noua biserica ortodoxa din centru, iar catedrala ortodoxa este la circa 500 de metri de cea a Bisericii Romane Unite cu Roma.
De asemenea, in cartierele orasului, lacasurile de cult ale celor doua biserici istorice romanesti sunt aproape unul de celalalt. Ceremoniile religioase au fost conduse de mitropolitul ortodox Bartolomeu Anania si de episcopul greco-catolic Florentin Crihalmeanu. Primii oameni s-au strans la catedrala greco-catolica de la ora 21.00. Ei l-au ajutat pe parohul Mircea Martian sa puna painea si vinul de Paste in caserole cumparate special pentru acest eveniment, care au fost impartite credinciosilor. Astfel, el a reusit sa evite inghesuiala din alti ani.
Ceremonia religioasa propriu-zisa a durat doua ore. Ea a inceput la ora 11.30, cu o rugaciune pentru seara, rostita in naosul arhiplin al catedralei iluminate de doar trei lumanari, tinute de studentii de la Facultatea de Teologie. Apoi, oamenii au iesit in fata catedralei, pe Bulevardul Eroilor, unde Utrenia Invierii a fost condusa de episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu.

VIP-urile iau lumina

La slujba au participat preotii greco-catolici care oficiaza in catedrala, precum si reprezentanti ai ordinelor greco-catolice din oras: calugarii iezuiti si cei bazilieni. La ceremonie au fost invitati si reprezentanti ai bisericilor protestante, care au intors, astfel, vizita greco-catolicilor. De asemenea, au venit si calugarite baziliene si Surorile Maicii Domnului, impreuna cu cateva mii de credinciosi.
Printre oameni s-au aflat personalitati precum cunoscuta disidenta anticomunista Doinea Cornea sau deputatul PNL Mircea Pusca. O parte dintre colegii sai de partid, cum ar fi consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu, Elena Ceusan si viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Horia Uioreanu, au asistat la utrenie la biserica greco-catolica ridicata de episcopul Ioan Bob al Blajului la inceputul secolului al XIX-lea si care este primul lacas de cult din piatra zidit de romanii din Cluj.
Cei mai multi dintre politicieni au preferat, insa, sa mearga la catedrala ortodoxa sau la manastirile din apropierea orasului. Fostul primar din Cuj-Napoca, senatorul PRM Gheorghe Funar, si-a petrecut Pastele impreuna cu familia la cabana sa din Baisoara. El a asistat la slujba Invierii la manastirea ortodoxa din satul Muntele Baisorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă