15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialGreco-catolicii acuză că sunt discriminaţi

Greco-catolicii acuză că sunt discriminaţi

Cardinalul Lucian Mureşan îi cere premierului Victor Ponta să ia măsurile necesare pentru respectarea statului de drept.

Greco-catolicii din România acuză Guvernul de discriminare, după ce liderii USL din Satu Mare, liberalul Adrian Ştef şi social-democratul Mircea Govor au dat în judecată Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Cei doi lideri USL care conduc Consiliul Judeţean Satu Mare încearcă să tergiverseze punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive, irevocabile şi executorii, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această hotărâre prevede retrocedarea mănăstirii de la Bixad, care a fost confiscată de autorităţile comuniste în anul 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost interzisă.

Practic, greco-catolicii au obţinut retrocedarea unui imobil folosit de cultul ortodox, însă acum Adrian Ştef şi Mircea Govor susţin că, de fapt, Consiliul Judeţean ar fi proprietarul de drept al mănăstirii, construită în anul 1700 de călugărul greco-catolic Isaia, deşi în epocă nu exista instituţia Consiliului Judeţean, iar Bixadul era parte a unui comitat din Marele Principat al Transilvaniei. Cardinalul Lucian Mureşan i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi cere acestuia să ia măsurile necesare pentru respectarea statului de drept şi pentru executarea hotărârii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Retrocedarea Mănăstirii greco-catolice din Bixad trebuia să aibă loc pe data de 7 noiembrie însă, din cauza acţiunii coordonate a mai multor instituţii aflate în subordinea Ddumneavoastră, punerea în executare a hotărârii judecătoreşti nu a putut fi dusă la bun sfârşit“.

Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire între reprezentanţii mai multor instituţii unde s-a discutat cazul Mănăstirii Bixad, iar aceşti oficiali au hotărât, peste decizia definitivă şi irevocabilă a justiţiei, că hotărârea judecătorească de retrocedare efectivă a mănăstirii către partea greco-catolică se va pune în aplicare numai “parţial”.

Domnul Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a fost citat în presă spunând cu această ocazie despre retrocedarea Mănăstirii greco-catolice din Bixad următoarele: „Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici şi retrocedat în baza unei sentinţe judecătoreşti, este al Consiliului Judeţean. Am cerut în această dimineaţă suspendarea executării silite şi vom cere să fim parte în proces. Noi nu am fost chemaţi niciodată în instanţă, deşi suntem proprietarii de drept”.

Ulterior, în urma celor discutate şi hotărâte la Prefectură, Consiliul Judeţean Satu Mare a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureş, solicitând sistarea executării, cu toate că în cauză nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Judeţean şi trebuia retrocedată”, spune cardinalul Lucian Mureşan. El mai afirmă că Mănăstirea din Bixad a fost greco-catolică de la început, iar în 1948 a fost confiscată de comunişti şi trecută în posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă