12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGranzii asigurărilor îşi consolidează poziţiile

Granzii asigurărilor îşi consolidează poziţiile

Topul primelor cinci societăţi de asigurare din România rămâne aproape neschimbat după primele nouă luni din acest an. Cu o creştere de 2% a primelor, Astra îşi consolidează poziţia de lider. Brokerajul este şi el pe creştere.

Primele brute subscrise de societăţile de asigurarea locale, în perioada ianuarie-septembrie 2013, au fost de 6,174 mld. lei (1,4 miliarde euro), în creştere cu 0,1% faţă de primele 9 luni ale anului 2012 (6,168 mld. lei). Aceste valori consemnează practic o stagnare a subscrierilor însă este de remarcat că cele mai mari zece societăţi de asigurare şi-au majorat cota de piaţă la peste 80% depăşind în premieră pragul de 5 miliarde de lei în prime brute subscrise. Topul asigurătorilor rămâne, pe podium, acelaşi ca după primele şase luni din an, cu Astra pe primul loc, în creştere cu 2%, Allianz-Ţiriac pe doi, în creştere cu 2%, şi Omniasig VIG pe trei, după o scădere amplă de 20%, potrivit datelor ZF. Urmează Groupama, Uniqa (supriza topului), ING, Asirom, Euroins, Carpatica (după o creştere de nu mai puţin de 73%) şi Generali. Stagnarea din primele trei trimestre din 2013 a fost cauzată în principal de scăderea cu 4,49% a asigurărilor de viaţă (până la 1,234 mld. lei – 279,93 milioane euro), pe fondul unei creşteri de doar 1,31% pe non-life.

Premieră în brokeraj

Valoarea primelor de asigurare intermediate de brokeri a avut, în primele nouă luni din 2013, ponderea majoritară în totalul pieţei, ceea ce înseamnă că intermediarii au vândut, în premieră, mai mult decât au făcut-o societăţile de asigurare în mod direct. Astfel, piaţa asigurărilor din România a consemnat o premieră după primele nouă luni din 2013. Gradul de intermediere a crescut cu aproape 10 puncte procentuale, la 52,62%, ceea ce înseamnă că brokerii au vândut mai mult decât au făcut-o companiile în mod direct. Gradul de intermediere este calculat ca raport între valoarea primelor intermediate şi valoarea primelor subscrise. Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, brokerii au intermediat prime de 3,24 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de primele nouă luni din 2012. Ca o consecinţă, veniturile intermediarilor au urcat şi ele la peste 590 de milioane de lei. Dominaţia brokerilor este un fenomem normal în ţările cu tradiţie în asigurări. În Europa, ponderea primelor intermediate depăşeşte, pe medie, 60%.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă