10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialGrădina cu pietre

Grădina cu pietre

Aranjamentele din pietre revin în prim-plan datorită elementelor naturale din care sunt realizate: roci, nisip, plante, gazon, apă.

Dacă proprietatea ta beneficiază de o pantă cu formaţiuni de rocă, atunci ar fi păcat să nu o transformi într-o amenajare cu pietre şi iaz. În cazul în care nu dispui de o astfel de locaţie ideală, va trebui să apelezi la talentul tău de grădinar pentru a crea un astfel de colţ de rai. Pentru asta, ai nevoie atât de pietre mari cu forme neregulate, cât şi de pietre mici. O alegere foarte bună o reprezintă pietrele din calcar.

Această rocă este moale, poroasă, lăsând umezeala şi rădăcinile să treacă prin ea, în plus se găseşte în mod uzual inclusiv la magazinele de amenajări. Umple adânciturile de pe suprafaţa sa cu pământ şi plantează muşchi, licheni, specii târâtoare anuale sau perene. Bucăţi de calcar viu colorate vor imprima un aer montan iar grădina va deveni mai atrăgătoare dacă organizaţi din loc în loc câte un punct de atracţie, realizat din pietre de calcar deschise la culoare.

Într-o grădină cu pietre, foarte potrivite sunt plantele perene care nu cresc prea înalte. Având în vedere că majoritatea dintre ele înfloresc doar primăvara, este indicat să le alternezi cu ierburi care înfloresc vara, iarbă neagră şi plante anuale, pentru a adăuga culoare pe tot parcursul anului. Unii grădinari sunt de părere că într-o astfel de amenajare se pretează doar acele plante şi ierburi specifice mediilor pietroase. Foarte important este însă să alegi plantele astfel încât să reziste la zona şi clima în care locuieşti.

Cum se îngrijeşte

Gândeşte-te la grădină ca la o colecţie de plante în ghivece şi tratează-le ca atare! Sapă pământul din când în când cu o furcă! Ştii că majoritatea plantelor supravieţuiesc într-un sol sărac în substanţe hrănitoare, însă nu ar fi rău să-l mai fertilizezi din când în când cu bălegar sau îngrăşământ. Deoarece plantele care cresc într-o grădină cu pietre sunt mai expuse la condiţiile atmosferice decât cele dintr-o grădină obişnuită, ele au nevoie de protecţie în timpul iernii. Astfel, înainte de primul îngheţ trebuie să le acoperi cu un strat gros de frunze. Alte operaţiuni pe care trebuie să le ai în vedere: taie plantele înalte după ce au înflorit, înlătură tulpinile sau frunzele uscate şi controlează atent plantele care au rădăcini prea puternice sau care sunt prea mari pentru spaţiul care le-a fost destinat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă