19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial“Godzilla pământului”: de 20 de ori mai grea decât planeta noastră

“Godzilla pământului”: de 20 de ori mai grea decât planeta noastră

De două ori cât mărimea Pământului și aproape de 20 de ori mai grea, această planetă a fost reperată în jurul unei stele îndepărtate.

Aceasta este prima planetă considerată "mega-Earth" – o lume necunoscută nouă care eclipsează celelalte planete stâncoase din sistemul nostru solar. Cercetătorii nu pot spune dacă această planetă este locuibilă, insă are atmosferă și nori, ceea ce inseamnă că suprafața ei poate avea o temperatură suficient de scăzută pentru a supraviețui.

Numele oficial al planetei în conformitate cu regulile globale pentru numirea corpurilor cerești, este Kepler-10c. Insă Dimitar Sasselov, director la Originea Vietii de la Harvard a numit aceasta planeta "Godzilla Pământului".

Această descoperire a surprins lumea astronomilor, deoarece planetele așa de mari sunt cunoscute că atrag hidrogenul și astfel devin niște giganți de gaz precum, Neptun, Saturn și Jupiter.

"Această planetă nu se încadrează in tiparele normale ale formațiunilor planetare", a spus Xavier Dumusque, de la Harvard Smithsonian Centre for Astrophysics. Acesta a mai spus că următoarea generație de telescoape le va oferi astronomilor abilitatea de a analiza atmosferele planetelor din afara sistemului nostru solar. Aceste măsurători ar putea sugera care planete sunt locuibile și care chiar sunt locuite.

Sistemul solar ce conține Kepler-10c s-a format în urmă cu 11 miliarde de ani, sau 3 miliarde de ani după big-bang. "Descoperirea planetei Kepler-10c ne spune că planetele stâncoase se pot forma mult mai ușor decât credeam. Și daca poți forma roci, poți intreține viața", a declarat Sasselov, citat de The Guardian.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă