12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialGhetoul din orasul de "cinci stele"

Ghetoul din orasul de “cinci stele”

Falosi, asa cum le sade bine banatenilor, ne place sa spunem ca Timisoara este un oras de cinci stele. Insusi primarul Gheorghe Ciuhandu a transformat aceasta sintagma intr-un slogan al municipalitatii si nu ezita sa il foloseasca ori de cate ori se iveste ocazia. Dincolo de farmecul incontestabil al urbei de pe Bega si al gradului de civilizatie mai ridicat fata de alte zone ale tarii, ma intreb totusi pe ce se bazeaza edilul cand invoca cele "cinci stele"? Sa fie, oare, faptul ca avem sosele ori trotuare ca-n palma sau ca strazile ori parcurile stralucesc de curatenie? Ca avem parcari suficiente, imobile "la cheie", autoritati amabile, institutii nebirocratice, siguranta in cartiere? Greu de crezut… Mai sunt inca multe de facut si de indreptat ca sa putem spune ca, intr-adevar, capitala Banatului este un oras… macar de patru stele.
Municipalitatea ar trebui sa inceapa adevarata transformare cu zonele "strategice" din urbe. Una dintre acestea este Gara de Nord, principala "poarta de intrare" in urbe si cel mai important nod de comunicatie feroviara cu Occidentul, din partea de vest a tarii. A trecut deja anul de cand autoritatile ne tot "ameninta" ca gara mare intra in renovare, ca vom avea sali de asteptare si persoane civilizate si tot felul de facilitati moderne. Povesti… Cu exceptia unui panou care atentioneaza calatorii "santier in lucru", nimic nu sugereaza ca a inceput vreo lucrare.
Peisajul e de ani de zile unul si acelasi: localuri insalubre si intunecoase, pe care au pus demult stapanire infractorii "casei", banci rupte, peroane murdare, aurolaci, casiere nervoase… Mai mare jena cand vezi cate un strain care se coboara din vreun tren international si este izbit de imaginea de ghetou a Garii de Nord din orasul care se vrea de "cinci stele".
"Paradisul" mizeriei si al infractorilor a devenit deja parte din cotidian si pentru locuitorii blocurilor din apropierea garii. Dupa ora 7 seara, accesul in acel perimetru poate fi unul cu adevarat riscant. Putini sunt cei care au curajul sa mai coboare sa cumpere o paine. Intrarea in magazinele de la parterul acestor blocuri este "pazita" cu strasnicie de bandele de hoti si de copiii zdrenturosi ai strazii. E raiul lor, iar pentru oricare "intrus" traseul e interzis. Frica si teroarea sunt stapane absolute. Totul se intampla in zona centrala a Timisoarei, sub privirile indulgente ale politistilor de la Sectia 1.
Fenomenul e scapat de sub control. Politistii si jandarmii, cei care ar trebui sa vegheze la siguranta cetateanului, ocolesc deliberat, parca, zona garii. Prea multa bataie de cap! "Comunitarii" fac ture matinale prin parcuri goale sau "freaca menta" prin cate o intersectie, iar din cand in cand mai ameninta cu amenzi usturatoare cate o batrana care isi plimba catelul prin parc. Orasul de "cinci stele"… verzi e sub control. In realitate, totul e doar o iluzie pentru linistea celor care ne conduc.

Cele mai citite

Burduja, dacă nu primar, măcar artist stradal

Ilustrație: Marian Avramescu Candidatul Partidului Național Liberal (PNL) pentru fotoliul de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a vrut să demonstreze că nu i-a...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Rusia lovește o clădire cu 12 etaje în Harkov. Cel puțin 17 răniți

Rusia a efectuat o serie de lovituri aeriene asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunțat oficialii locali, lovind o clădire rezidențială înaltă și...
Ultima oră
Pe aceeași temă