12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGherilă în centrul Kievului

Gherilă în centrul Kievului

La câteva ore după ce preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a promis şefului diplomaţiei UE, Catherine Ashton, că va da dovadă de reţinere, miercuri în zori, la adăpostul întunericului, mii de poliţişti din forţele speciale au înconjurat tabăra manifestanţilor din Piaţa Independenţei.

Mii de manifestanţi se îndreptau ieri spre centrul Kievului după tentativele brutale ale forţelor speciale de a goni protestatarii, care au suscitat reacţii indignate ale occidentalilor. Operaţiunile poliţiei, lansate asupra Pieţei Independenţei, ocupată de opoziţie de peste două săptămâni şi teatrul manifestaţiilor a sute de mii de persoane, au loc în plină încercare de mediere a reprezentantei UE, Catherine Ashton, şi a secretarului adjunct de stat american, Victoria Nuland, sosită la Kiev marţi.

De altfel, SUA şi-au făcut cunoscut imediat „dezgustul” şi UE „tristeţea” faţă de folosirea forţei, iar unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, campionul de box Vitali Klişko, a cerut concentăţenilor să se mobilizeze pentru „schimbarea imediată a acestei puteri”.

Strategia fricii

În acest ultim episod al strategiei fricii promovată de preşedintele Ianukovici, câteva sute de poliţişti au făcut uz de bastoane de cauciuc şi au luat cu asalt Primăria Kievului, ocupată de luni de opoziţie, care şi-a instalat acolo cartierul general. Intervenţia brutală a durat câteva ore la o temperatură de minus 13 grade şi în final forţele speciale au renunţat, în timp ce o mulţime de manifestanţi se aduna în jur. Înainte, mii de oameni ai forţelor speciale au încercat să alunge manifestanţii din Piaţa Independenţei, punctul cardinal al protestatarilor opoziţiei ucrainene. După o noapte de confruntări cu manifestanţii, ei au fost nevoiţi să dea înapoi sub presiunea afluxului continuu a mii de protestatari, estimaţi la 10.000 la începutul dimineţii. Concret, represiunea brutală nu a făcut decât să dea un nou elan ucrainenilor. Klişko s-a declarat uimit de mişcarea poliţiei, „cel mai stupid lucru pe care îl puteau face autorităţile” în timp ce Ashton se află în oraş.

Valul contestatar a luat naştere după decizia puterii de la Kiev de a renunţa la un acord de asociere pregătit de câţiva ani cu UE, pentru a se reîntoarce spre Rusia. Operaţiunea poliţiei de ieri s-a soldat cu mai mulţi răniţi şi mai multe persoane au fost arestate. Consecinţele diplomatice au apărut aproape imediat. Şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton, care a avut marţi o întrevedere de peste trei ore cu preşedintele Ianukovici, a precizat ieri dimineaţă într-un comunicat: „Sunt printre voi”, subliniind că „autorităţile nu au nevoie să acţioneze la adăpostul nopţii”. Victoria Nuland a vizitat piaţa şi a distribuit biscuiţi manifestanţilor.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă