21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialGheorghe Lala, eroul de sub Tampa

Gheorghe Lala, eroul de sub Tampa

Gheorghe Lala a dat dovada de spirit civic iesit din comun incercand sa prinda un infractor inarmat. Barbatul a sarit in ajutorul angajatilor casei de schimb valutar din Brasov, atacati joi seara de un individ care avea asupra lui un pistol. El a platit insa cu viata acest gest, fiind impuscat mortal de agresor. Gheorghe Lala avea 55 de ani si era cadru militar trecut in rezerva. Brasoveanul era cunoscut drept un om curajos si receptiv la problemele oamenilor din jurul sau. Pentru curajul de care a dat dovada, presedintele Basescu l-a decorat ieri post-mortem cu Ordinul National "Serviciul Credincios", in grad de Cavaler. In urma atacului de la casa de schimb valutar, doi oameni au fost ucisi, iar al treilea este grav ranit. Agresorul a reusit insa sa scape si nu fusese prins pana aseara, desi era cautat de nu mai putin de 350 de politisti si jandarmi.

Joi seara, in jurul orei 18.00, in centrul Brasovului s-au auzit mai multe focuri de arma, care i-au bagat in sperieti pe oamenii ce se aflau in zona. Un necunoscut s-a apropiat de masina in care se aflau doi angajati ai unei case de schimb valutar si a tras mai multe gloante cu un pistol. Una dintre victime, Ciprian I., a fost lovita in cap, iar cealalta, Razvan G., in ochi si in umar. Angajatii aveau asupra lor o suma mare reprezentand incasarile societatii din ziua respectiva. In momentul in care s-au auzit focurile de arma, angajata casei de schimb valutar, care se afla in sediu, s-a speriat, a inceput sa tipe si a cerut ajutorul trecatorilor de pe  strada.

Atacatorul a fugit de la locul faptei, dupa ce a apucat sa ia insa una dintre gentile cu bani pe care victimele le aveau in masina. Unul dintre oamenii care se aflau in acel moment in zona, Gheorghe Lala, a inteles rapid situatia dificila in care se aflau functionarii casei de schimb valutar si a luat-o la fuga dupa agresor, incercand sa-l prinda. Din pacate, decizia pe care a luat-o din spirit civic s-a dovedit a-i fi fatala. Pistolarul s-a intors si l-a impuscat fatal, direct in inima.

Trei ore mai tarziu, si unul dintre angajatii firmei, cel lovit in cap de un glont, s-a stins din viata la Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov.  Cel de-a doilea angajat al casei de schimb valutar, Razvan G., in varsta de 38 de ani, a fost  internat la sectia Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Brasov si, potrivit declaratiilor medicilor, se afla intr-o stare buna. Se pare insa ca barbatul va ramane fara ochiul stang, in ciuda operatiilor la care a fost supus.  

Spirit civic
Atacul salbatic asupra angajatilor casei de schimb valutar, petrecut in plina strada, la o ora de varf, i-a socat pe brasovenii care se aflau in zona. Chiar si asa, unul dintre trecatori a vrut sa-l prinda pe atacator, desi stia ca acesta este inarmat. Martorii spun ca Gheorghe Lala tocmai iesea dintr-o farmacie in momentul in care angajata casei de schimb valutar a inceput sa strige dupa ajutor. "Nu a stat mult pe ganduri si a luat-o la fuga sa-l prinda pe agresor. A alergat, cred, vreo suta de metri, pana l-a impuscat", povesteste unul dintre brasovenii care au vazut faptele. Altii spun ca au existat mai multe persoane care au avut intentia sa puna mana pe atacator, dar cand acesta a tras in Gherghe Lala, toata lumea s-a oprit. Cine este insa barbatul care a platit cu viata incercand sa ajute niste oameni aflati in mare nevoie?

Fost cadru militar
Gheorghe Lala locuia in Racadau, unul dintre cele mai bune cartiere ale Brasovului, situat chiar sub poalele Tampei. Am obtinut informatii despre el de la vecinii din bloc. Oamenii cu care am vorbit aveau o parere foarte buna despre Lala. "Era foarte cumsecade. De pilda, cand s-au tras gazele in bloc, a pus bani de la el din buzunar pentru toata scara si dupa aceea si i-a recuperat de la noi. M-a asteptat cateva luni cu banii", ne-a povestit una dintre vecine. Din cate am reusit sa mai aflam, Gheoghe Lala era casatorit tot cu un cadru militar, sotia sa fiind ofiter in cadrul jandarmeriei. Aveau doi copii, unul in clasa a noua si celalalt in clasa a zecea.

Vecinii ne-au mai spus ca familia Lala era foarte discreta, motiv pentru care, in ceea ce priveste ocupatia lui Gheorghe Lala, nu se stia decat ca barbatul avea o afacere in domeniul maselor plastice. Ieri, Gheorghe Lala a fost decorat post-mortem cu Ordinul National "Serviciul Credincios", in grad de Cavaler, "in semn de recunostinta si apreciere pentru spiritul civic si curajul de care a dat dovada in incercarea de a prinde, cu pretul vietii, infractorul de la Brasov in timpul atacului armat".

Portretul robot al agresorului
Dupa ce l-a impuscat pe Lala, agresorul s-a facut nevazut. A abandonat insa pe o straduta geanta furata de la angajatii casei de schimb valutar. Potrvit agentiei NewsIn, un taximetrist i-a anuntat pe politisti ca l-a lovit cu masina pe atacator, dar ca acesta, desi s-a izbit de zidul unei cladiri, s-a ridicat si a fugit spre Tampa.
Autorul atacului armat are o varsta cuprinsa intre 28 si 35 de ani, are inaltimea de
1,60-1,70 metri, ten masliniu, umeri lati. In momentul incidentului, barbatul era imbracat cu o haina neagra, avea ochelari si purta pe cap o caciula mare de culoare neagra. Martorii spun ca barbatul vorbea gajait si avea vocea tabagica.

Acesta este portretul-robot al atacatorului dat publicitatii ieri de purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Brasov, comisarul-sef Liviu Naghi. Potrivit acestuia, cercul de suspecti al anchetatorilor se restransese ieri la doar zece persoane. In ceea ce priveste arma folosita in atacul de la casa de schimb valutar, initial s-a spus ca ar fi vorba de un pistol de calibru mic. Ultimele date arata insa ca ar fi vorba despre un pistol- mitraliera de calibrul 7,62, potrivit Mediafax.

Cele mai citite

Concediul paternal, acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat

Concediul paternal se va acorda tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă,...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Dănuț Coman, prezentat oficial la FC Argeș! Primele declarații ale noului președinte

Fostul portar Dănuţ Coman a declarat, marţi, în conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial în funcţia de preşedinte al echipei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă