17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialGermania ar putea organiza EURO 2012 în locul Ucrainei

Germania ar putea organiza EURO 2012 în locul Ucrainei

Berlinul creşte presiunile asupra guvernului de la Kiev; mai mulţi politicieni germani cer eliberarea imediată a fostului premier Iulia Timoşenko, propunând totodată mutarea Campionatelor Europene de Fotbal în altă ţară.

Cu doar cinci săptămâni înainte de începerea turneului final al Campionatelor Europene de Fotbal din Polonia şi Ucraina, condiţiile de detenţie ale Iuliei Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, reuşesc să capteze atenţia presei din Germania mai mult decât propriul lot naţional.

La sfârşitul săptămânii trecute, fiica fostului premier ucrainean a făcut un apel dramatic într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, cerând politicienilor germani să o salveze pe mama sa „înainte să fie prea târziu” şi declarând că soarta acesteia „şi cea a Ucrainei sunt strâns legate – dacă ea moare, democraţia moare o dată cu ea”. Totodată, mai multe agenţii de ştiri au publicat fotografii recente ale Iuliei Timoşenko, făcute în închisoare, în care politicianul îşi expune vânătăi pe braţe şi abdomen, care au fost provocate, conform acesteia, de bătăile primite de la gardieni.

Timoşenko, mărul discordiei

Prima salvă a Berlinului împotriva Ucrainei a venit săptămâna trecută din partea proaspăt unsului preşedinte al Germaniei, Joachim Gauck; în semn de protest la adresa autorităţilor ucrainene şi a tratamentului abuziv al Iuliei Timoşenko, acesta a refuzat o invitaţie a guvernului de la Kiev de a lua parte, la Ialta, la o întrunire cu mai mulţi şefi de stat. Câteva zile mai târziu, preşedintele ceh Vaclav Klaus şi alţi şefi de stat din Europa Centrală şi de Est şi-au contramandat, de asemenea, participarea la summit – o palmă grea pe obrazul preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici.

Duminică, şi cancelarul german Angela Merkel şi-a adăugat vocea celor care atrag atenţia asupra deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ucraina, declarând că atât ea, cât şi ceilalţi membri ai cabinetului său nu vor vizita, în timpul Campionatelor Europene, nici un meci disputat în Ucraina atât timp cât Iulia Timoşenko se află în închisoare.  Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, au declarat, de asemenea, conform cotidianului britanic The Guardian, că nu intenţionează să viziteze Ucraina în timpul EURO 2012.

Germania este pregătită

Alţi politicieni germani au mers şi mai departe decât cancelarul. Astfel, Erika Steinbach, purtătorul de cuvânt al parlamentarilor creştin-democraţi în probleme legate de drepturile omului, a declarat cotidianului Bild că „o mutare a meciurilor din Ucraina în Polonia, Austria sau Germania ar fi un semnal politic adecvat la adresa guvernului nedemocratic de la Kiev”. Cererea lui Steinbach este susţinută de secretarul general al Partidului Liberal FDP, Patrick Döring, care a afirmat că „dacă există posibilitatea ca partidele din Ucraina să se desfăşoare în Polonia, aceasta ar trebui examinată cu atenţie. Fotbaliştii germani cântă înaintea meciurilor imnul naţional – «Unitate, Dreptate şi Libertate», iar acestea trebuie să facă parte şi din realitatea din afara stadioanelor”.

Conform şefului sindicatului poliţiei, Bernhard Witthaut, autorităţile germane lucrează, împreună cu UEFA, de mai mult de un an la un plan alternativ de organizare a Campionatelor Europene; întocmirea unui asemenea „scenariu de criză” ar fi un lucru normal „pentru evenimente care au loc în ţări instabile din punct de vedere politic”, a declarat Witthaut cotidianului Bild.

Până acum, sportivii s-au arătat mai diplomaţi decât politicienii, însă Uli Hoeness, preşedintele clubului Bayern München, i-a cerut preşedintelui UEFA, Michel Platini, să ia poziţie împotriva condiţiilor de detenţie ale Iuliei Timoşenko, declarând de asemenea, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, că îi va respecta enorm „pe jucătorii care vor lua public o poziţie în această privinţă”.

Critica din Germania a provocat un răspuns dur al Kievului; Oleg Voloşin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat cotidianului britanic The Guardian că Berlinul „reanimează metode folosite în Războiul Rece” şi că, din punctul de vedere al ţării sale, „EURO 2012 este un eveniment sportiv, nu unul politic”. Totodată, Voloşin a reamintit – referindu-se la Rusia – că „alte ţări din regiune”, care au probleme mai mari decât Ucraina cu democraţia, nu au avut parte de asemenea reacţii din partea politicienilor germani când au organizat evenimente sportive de mare anvergură. Într-adevăr, pare puţin probabil ca la Berlin să apară voci care să ceară ca Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, care vor avea loc la Soci, în Rusia, să fie mutate în Alpii Germani.  

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

Europarlamentarul Dan Nica cere bani din Fondul European de Urgență pentru România

Rezoluția care cuprinde și țara noastră, va fi supusă la vot în Parlamentul european Într-o intervenție televizată, europarlamentarul Dan Nica a declarat că grupul din...

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă