13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialGermania a instruit fortele de represiune din Belarus.

Germania a instruit fortele de represiune din Belarus.

Guvernul german a admis ca a instruit, in perioada 2008-2010, membri ai fortelor de securitate din Belarus, tara descrisa in Occident drept “ultima dictatura din Europa”, informeaza BBC, citand cotidianul german Der Tagesspiegel.

Guvernul de la Berlin sustine ca, la vremea respective, a crezut ca regimul dela Minsk “se angajase intr-un proces de democratizare”, si se apara cu precizarea ca programul de cooperare a fost oprit dupa realegerea lui Alexandr Lukasenko in functia de presedinte in 2010, in urma acuzatiilor de frauda electoral.

Cotdianul Der Tagessspiegel scrie insa ca programul de instruire a fortelor de represiune bieloruse a continuat cel putin pana in 2011. Potrivit sursei citate, “fortele de securitate” ale lui Lukasenko au invatat de la sursa metodele de reprimare a protestelor de strada participand, in calitate de “observatori”, la actiunile politiei germane impotriva unei demonstratii anti-nucleare care a avut loc in 2010. Totodata, ziarul sustine ca mai multi oficiali germani s-au deplasat in Belarus, unde au condus programele de instruire a cel putin 400 de graniceri bielorusi.

In  2010, dupa alegerile prezidentiale, fortele de securitate au reprimat sangeros demonstratiile de protest ale opozitie bieloruse impotriva fraudarii masive a alegerilor. Cel putin 600 de persoane au fost arestate de catre KGB, printre ei numarandu-se si patru candidati la functia prezidentiala. Cel putin unul dintre acestia a acuzat ca a fost rapit, torturat si detinut fara sa I se aduca nicio acuzatie.

Perioada 2008-2010, la care Berlinul se refera drept una de “deschidere democratica” a Belarusului, a fost marcata de o ofensiva agresiva de lobby in favoarea “umanizarii” imaginii regimului dictatorial al lui Lukasenko la Bruxelles si in principalele capitale europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă