16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialGeorgienii, expulzati si falimentati

Georgienii, expulzati si falimentati

Expulzati pe capete din Rusia si cu agricultura in pragul dezastrului, georgienii incep sa resimta embargoul impus de Moscova, mai cu seama ca nici aliatii occidentali, in care-si puneau atatea sperante, nu-i mai ajuta.
Cetateanul georgian care a murit marti pe aeroportul Domodedovo din Moscova, de unde urma sa fie expulzat impreuna cu alti 149 de compatrioti, devine prima victima a razboiului rece declansat intre Rusia si tara de obarsie a lui Stalin. In varsta de 58 de ani si suferind de astm, Tenghiz Togonidze a decedat dupa ce fusese saltat de politia rusa din Sankt Petersburg, tinut cinci zile la puscarie, apoi inghesuit intr-un autobuz si trimis la Moscova. Regretele exprimate de Ministerul rus de Externe n-au mai servit la nimic. Dupa cum nici intentia autoritatilor de la Tbilisi de a reclama cazul la CEDO nu-l va readuce pe Togonidze la viata.
Dramatica este si situatia din mica republica de la Marea Neagra. Blocada totala impusa de Rusia la sfarsitul lunii septembrie vaduveste Georgia de cea mai importanta piata pentru produsele sale agricole. Jumatate din productia de mere si doua treimi din cea de citrice mergeau la export in Rusia. “Impactul sanctiunilor ruse va fi enorm si va fi resimtit in primul rand de taranii georgieni”, care reprezinta 48% din populatia de 4,3 milioane a republicii, estima un expert citat de AFP. Singura sansa pentru acesti oameni este reorientarea exportului spre Europa.
Georgia este supusa presiunii si pe plan extern, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate rezolutia 1716 (propusa de Rusia), care-i cere sa-si retraga trupele din regiunea Kodori, aflata in Abhazia separatista. Adversarii presedintelui prooccidental Mihail Saakasvili vad in aceasta rezolutie, votata si de SUA, semnul ca Washingtonul s-a inteles cu rusii. “Saakasvili a fost abandonat de sustinatorii sai americani, care au vandut Georgia pentru Coreea de Nord”, declara un lider al opozitiei georgiene, sugerand ca, in contrapartida, rusii au votat cot la cot cu americanii rezolutia de condamnare a Phenianului.

Cele mai citite

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...
Ultima oră
Pe aceeași temă