13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialGeoana si-a intarit reduta PSD din Cluj

Geoana si-a intarit reduta PSD din Cluj

Grupul de la Cluj din PSD a pornit tavalugul campaniei electorale in cadrul partidului. Venit pentru o zi in capitala Ardealului, liderul national al partidului, Mircea Geoana, a primit din partea organizatiilor din nord-vestul tarii asigurarea ca la Congresul din 10 decembrie are asigurate voturile ardelenilor.
De departe, Transilvania a devenit fief-ul lui Geoana, dupa ce acesta a batut palma cu liderii grupului clujean, Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, dar si dupa ce organizatiile din sudul tarii au inclinat mai mult pentru aripa dominata de Ion Iliescu, care l-a scos la rampa pentru functia de conducere a partidului pe Sorin Oprescu. Astfel ca jocurile au ramas sa le faca moldovenii lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc.
Mitrea, vicepresedinte al PSD, a fost vazut nu de putine ori in preajma lui Mircea Geoana. Ba mai mult, au fost ocazii cand si-a exprimat chiar sustinerea fata de actualul presedinte al partidului. Cu toate acestea, fostul ministru al Transporturilor in Guvernul Adrian Nastase, este un om politic care poate oricand bascula o situatie cu miza din partid, atunci cand personal, are mai mult de castigat.

Tendinte regionale

Membrii PSD din Ardeal au o cu totul alta viziune in ceea ce priveste viitorul partidului. Faptul acesta l-a recunoscut chiar unul dintre liderii formatiunii politice, vicepresedintele Titus Corlateanu, venit si el la Cluj. Acesta a spus ca, spre deosebire de Vechiul Regat, aici social-democratii vorbesc despre proiecte, strategii, si nu de lupte de culise.
“PSD se vede altcumva de la Cluj. Totusi sper ca la Congresul din 10 decembrie sa se imprime aceasta directie partidului”, a mai spus fostul purtator de cuvant al PSD. “Stanga a lasat Statul Roman sa moara, iar dreapta a venit acum si l-a omorat”, spunea Vasile Dancu in plenul Conferintei Judetene extraordinare de la Cluj-Napoca, de acum doua zile. El a afirmat ca 2007 va fi anul reformei in PSD, iar acest fapt poate fi determinat de rezultatele congresului din decembrie, “care trebuie sa gaseasca oamenii si ideile care sa faca cinste Capitalei”.
Strategul social-democrat a adaugat ca fata stangii din Romania trebuie schimbata, pentru ca timp de 16 ani aceasta nu a raspuns nevoilor reale ale societatii. Dancu le-a imputat, oarecum, colegilor din sud ca au perpetuat aceeasi stare de spirit in partid care se regasea si inainte de 1989 in randul comunistilor.
In final, Geoana a reusit sa plece de la Cluj cu promisiunea voturilor de aici, dar si cu obligatia de a le asigura lui Ioan Rus si Vasile Dancu doua fotolii de vicepresedinti ai PSD, in cazul in care isi pastreaza mandatul si dupa Congresul general din 10 decembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă