21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialGazprom scumpeste gazele pentru Ucraina

Gazprom scumpeste gazele pentru Ucraina

Compania rusa Gazprom va majora in 2008 pretul gazelor naturale importate de Ucraina la 180 de dolari mia de metri cubi, anunta cotidianul Ekonomiceskie Izvestia, consultat de Hotnews.

 

"Pretul ar putea urca si la 270 de dolari mia de metri cubi, in functie de rezultatul alegerilor: cine va intra in coalitie si cine va purta negocieri pe problema gazelor", a declarat amintitei publicatii o sursa de la Kremlin.

 

Potrivit sursei citate, chiar si pentru consumatorii rusi se preconizeaza, in 2008, o crestere de 25% a preturilor la gazul metan.

 

De altfel, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, si presedintele consiliului de conducere a companiei Neftegaz Ukraini, Evgheni Bakulin, au avertizat in repetate randuri ca gazele de import pentru Ucraina se vor scumpi cu peste 10 procente, pana la 143 dolari mia de metri cubi.

 

Dupa cum aminteste Ekonomiceskie Izvestia, Ucraina cumpara in prezent doar gaze de provenienta central-asiatica, ponderea cea mai mare constituindu-o gazul turkmen, al carui pret a fost stabilit in baza contractului cu Gazprom la 100 dolari mia de metri cubi pana in 2009.

 

Pretul la gazul importat de Ucraina se calculeaza din valoarea lui la granita turkmena si costul transportului pana la destinatie (30 dolari mia de metri cubi). Ministrul Boiko a precizat ca Ucraina dispune de rezerve suficiente de gaze pentru a asigura stabilitatea aprovizionarii tarii cu acest carburant.

 

"Rezervele se apropie de 30 de miliarde de metri cubi – cam jumatate din necesarul anual al Ucrainei", a spus el.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciucă vrea să ne amintească jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, vrea să ne amintească de jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”. A...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...
Ultima oră
Pe aceeași temă