12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialGaudeamus pacaleste criza

Gaudeamus pacaleste criza

» Comparat cu anul trecut, Targul de carte se afla intr-o crestere usoara, avand mai multi vizitatori si vanzari ceva  mai bune, ne-au declarat ieri organizatorii.

» "Gargui" de Andrew Davidson, "Niste raspunsuri" de Mihaela Radulescu si "Istoria lui Dumnezeu" de Karen Armstrong au fost cele mai vandute carti ale actualei editii.

» Succesul sedintei de autografe acordate de Salman Rushdie l-a uimit chiar si pe scriitorul englez, care a declarat ca nu a mai dat niciodata atatea autografe.

"Numarul de vizitatori a fost putin peste editia de anul trecut. Daca anul trecut am avut 105.000 vizitatori, anul acesta au fost peste 107.000", ne-a declarat ieri Connie Chifor, coordonator PR din partea Radio Romania, organizator al evenimentului.
Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor Romani, ne-a declarat ca, din punctul de vedere al editurilor pe care le reprezinta, vanzarile au fost usor peste editia de anul trecut: "Nu pot avansa inca o cifra totala (declaratia a fost luata la ora 15, deci inainte de incheierea targului – n.red.), dar, estimativ, s-au vandut mai multe carti, pentru ca editurile au venit cu mai multe promotii si reduceri.
Dar si in valoare absoluta, veniturile obtinute au fost intr-o crestere usoara peste anul trecut."

Herta Müller, in topul vanzarilor
"Vanzarile noastre au fost comparabile cu cele de anul trecut, in jurul sumei de 400.000 RON", ne-a declarat Gabriela Maaz, PR Humanitas. "In top se situeaza Herta Müller cu «Inca de pe atunci vulpea era vanatorul» (1.500 exemplare), urmat de "Amintirile deocheate" ale lui Neagu Djuvara (740 exemplare) si de «Viata incepe vineri» a Ioanei Parvulescu (600 exemplare)." Lansarile de succes ale editurii au fost "Dumnezeu numara lacrimile femeilor", memoriile unei anorexice, actrita suedeza Pia Degermark, cartea Hertei Muller, lansata cu ajutorul actritei Oana Pellea si "Dintre sute de clisee", cartea acidului cronicar Radu Paraschivescu, secondat la lansare de Andreea Esca si filosoful Gabriel Liiceanu.

Oana Boca: "Rushdie ne-a spus ca a dat cele mai multe autografe din viata"
Chiar daca a avut loc in prima zi a targului, sedinta de autografe a lui Salman Rushdie a avut un succes care l-a surprins chiar si pe scriitor: "Ne-a spus ca in Romania i s-a intamplat cea mai mare sedinta de autografe din viata", a afirmat PR-ul editurii, Oana Boca. "Omor" a fost si la sedinta de autografe a Mihaelei Radulescu, pentru cartea "Niste raspunsuri", cea mai bine vanduta carte a editurii, cu 2.500 de exemplare, urmata de "Versetele satanice" si "Seducatoarea din Florenta", cu 1.800 exemplare, si de cele doua reeditari ale Hertei Müller, "Animalul inimii" si "Regele se inclina si ucide" (1.300 exemplare); cifrele nu includ vanzarile de duminica.  
Cifra totala a vanzarilor se ridica, pentru acelasi interval, la peste 520.000 lei. La Cartea Romaneasca, de succes s-au bucurat "Medgidia" lui Cristian Teodorescu si, surprinzator, un volum de versuri (Elena Vladareanu, "Spatiu Privat").

"Istoria lui Dumnezeu", succes de 1.800 exemplare
Intr-o editie saraca in invitati straini, Editura All a venit cu o vedeta de marca, autorul bestseller-ului "Gargui", Andrew Davidson, care si-a lansat si el cartea la targ, strangand o multime de curiosi. Lansarea a avut loc intr-un spatiu amenajat in maniera interioarelor din carte, cu un mobilier intim si exotic, continand obiecte care semanau cu garguiele, ne-a declarat Ana Androne, PR editurii. De altfel, romanul canadianului se afla in topul vanzarilor, cu 3.000 de exemplare, urmat la o distanta apreciabila de un romance englezesc "Multumesc pentru amintiri" de Cecilia Ahern. Cum era de asteptat, RAO a avut record de vanzari la "Simbolul pierdut" al lui Dan Brown, urmat de ghidul filmului "Amurg", ecranizarea bestseller-ului omonim al lui Stephanie Meyer. Nemira a avut mare succes cu "Istoria lui Dumnezeu" de Karen Armstrong (1.800 exempare) si fantasy-ul lui George R.R. Martin "Festinul ciorilor". La fel ca la editiile trecute, si anul acesta editura a organizat intalnirile pasionatilor de SF, mediate de acelasi neobosit Mircea Dan Pavelescu.

Lansare in prezenta familiei lui Marian Cozma
La Curtea Veche, succesul cel mai mare l-a avut foarte mediatizata carte a lui Petru Popescu. "Supleantul" (850 exemplare) si eseurile new-age ale lui Eckhart Tolle (430 exemplare). Ca eveniment, un succes s-a dovedit lansarea "Calatoriei in infern" a jurnalistului maghiar Tvrtko Vujity, facuta in prezenta tatalui lui Marian Cozma, handbalistul ucis in Ungaria. In topul vanzarilor Editurii Vellant se afla volumul lui Alexandru Andries "Petala", urmat de doua carti de educatie estetica, "Arta in detalii" si "Arhitectura lumii. Capodoperele".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă