12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial„Gangsterul djihadist'' ripostează la intervenţia Franţei în Mali. Cine se află în...

„Gangsterul djihadist” ripostează la intervenţia Franţei în Mali. Cine se află în spatele luării de ostatici luaţi din Algeria

Elicoptere algeriene au bombardat complexul gazier unde un comando islamist reţine de miercuri zeci de ostatici, al căror număr este încă necunoscut. Unii dintre ei au reuşit să evadeze joi. Ieri s-au semnalat lupte între armata algeriană şi gruparea islamistă legată de Al Qaeda.

Combatanţii djihadişti au atacat un sit din ­estul Algeriei, din apropierea frontierei cu Libia, exploatat de grupul britanic BP, de cel norvegian Sta­toil şi de cel algerian Sonatrach. Un britanic şi un algerian au fost ucişi şi şase persoane au fost ­rănite în cursul operaţiunii în care au fost luaţi ostatici 41 occidentali şi 150 de algerieni. Algerienii au fost eliberaţi, iar 15 ostatici occidentali au reuşit să evadeze. Există neconcordanţe între surse în ce priveşte numărul ­occidentalilor captivi; în rândul lor se pare că există şi un român. Televiziunea algeriană Ennahar relata că islamiştii cer să plece în siguranţă în Libia împreună cu ostaticii. Pentru eliberarea lor, ei cer încheierea războiului în Mali şi eliberarea a 100 de terorişti deţinuţi în Algeria.

„Mister Marlboro”

Comandoul terorist care a luat ostaticii aparţine grupului şefului istoric al Aqmi, Mokhtar Belmokhtar (foto medalion), înlăturat în urmă cu câteva săptămâni de la conducere. Fost şef charismatic al acestei mişcări teroriste, algerianul Belmokhtar este angajat de multă vreme în nebuloasa islamistă, amestecând ideologia cu criminalitatea. După înlăturarea sa, şi-a format propria brigadă, numită Al-Mouthalimin – „Cei care semnează prin sânge” -, alcătuită din oameni bine antrenaţi (200-300) şi bine înarmaţi, împreună cu care a efectuat mai multe operaţiuni de răpire a unor cetăţeni occidentali. Veteran al rebeliunii islamiste în Sahara, el s-a născut în Algeria în 1972.

S-a dus în Afganistan la 19 ani şi a fost supus antrenamentelor pentru a deveni un combatant al djihadului. În acea perioadă şi-a pierdut un ochi, una dintre numeroasele sale porecle devenind „Chiorul”.  Revenirea în Algeria în 1992 coincide cu adevărata lansare a „carierei” sale de djihadist. După apartenenţa la diverse grupări islamiste armate, în 2007 Grupul salafist pentru predicare şi luptă – la a cărui formare a luat parte direct – se alătură Al Qaeda şi devine reprezentantul nebuloasei islamiste din Africa de Nord, sub denumirea de Al Qaeda din Maghreb (Aqmi). Devine specialist în răpiri, unul dintre cei mai importanţi „gangsteri djihadişti” din Sahara şi unul dintre cei mai reputaţi „seniori ai războiului” în regiune. S-a impus în livrarea de arme pentru grupările islamiste din zonă şi în traficul de ţigarete, devenind cunoscut şi ca „Mister Marlboro”.

Prin operaţiunea de luare de ostatici în Algeria, brigada „Omului cu un singur ochi”, rămasă calmă după retragerea din Aqmi, îşi face o apariţie spectaculoasă în sânul coaliţiei grupurilor islamiste combatante în Mali. Potrivit experţilor, „se observă o comunitate şi o  coordonare între aceste grupuri. Brigada Al-Mouthalimin îşi reafirmă existenţa şi legitimitatea faţă de alte organizaţii armate”. Divergenţele din trecut, datorate în special egourilor incompatibile şi reproşurilor aduse lui Belmokhtar pentru că s-a implicat în diverse tipuri de trafic, au fost şterse în profitul acestei operaţiuni concertate. Perfecţiunea cu care a fost comisă face specialiştii să presupună că a fost planificată cu mult timp în urmă, dar nu trebuie uitat nici avertismentul djihadiştilor lansat după declanşarea intervenţiei militare a Franţei în Mali: „Vom lovi Franţa în inimă, pe sol francez sau oriunde altundeva”.  

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă