La zece zile de la anunțarea rezultatelor alegerilor, gălățenii nu știu prea multe despre modul în care vor fi conduse în următorii patru ani orașul și județul, despre prioritățile noilor aleși. Nu e clar nici dacă vor fi continuate proiectele începute de vechea administrație. Noul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), care la 35 de ani are doar o experiență de 3 ani ca director al Serviciului Ecosal din Primăria Galați, nu s-a remarcat în campanie prin vreo listă de priorități. Nici acum, la o săptămână de la alegeri, nu prea pare să știe ce are de făcut.
Prioritatea noului primar: „Luminițele de sărbători“!
Noul edil este sigur doar de faptul că principala problemă cu care se va confrunta chiar din primele zile de mandat este aceea a colapsului sistemului de termoficare. Încălzirea în sistem centralizat a fost asigurată în iarna trecută în baza unui împrumut de 20 milioane de lei luat de la Trezorerie pentru plata în avans, către Romgaz, a contravalorii gazelor furnizate. Din aprilie, când încălzirea a fost oprită, este asigurată apa caldă preparată cu abur tehnologic de la ArcelorMittal, dar pentru că municipalitatea trebuie să preia de la combinat o cantitate de abur cu mult mai mare decât necesarul pentru consum, 70% fiind pierderi, în cele 7 luni de furnizare a apei calde consiliul municipal trebuie să acopere pierderile de 24,5 milioane lei. În condițiile în care un an de funcționare a sistemului de termoficare înseamnă o gaură de 10 milioane euro în bugetul municipalității, fără perspective de adoptare a altor soluții tehnice, e mai mult decât evident că nu poate fi evitat dezastrul termoficării.
Noul primar nu are soluții concrete pentru rezolvarea problemei termoficării, nu spune ce și cum va face pentru a asigura funcționarea sistemului și oricum pare mai atras de alte priorități care îi sunt mai familiare, deszăpezirea și „luminile de sărbători“. „Dacă vreţi să prioritizăm, principale sunt problemele cu care ne vom lovi la iarnă. Vorbim de apa caldă şi de căldură, cu care trebuie să intrăm în linie dreaptă de acum, să nu mai stăm cu emoţii dacă vom avea sau nu apă caldă. Să finalizăm tot ce înseamnă licitaţii pentru deszăpezire, pentru că nu vreau să ajungem din nou la dictonul «iarna nu-i ca vara» şi să fim surprinşi de iarnă. Nu în ultimul rând, luminile de sărbători. În această campanie electorală, extrem de mulţi cetăţeni ne-au ridicat această problemă, ne-au spus: Să sperăm că nu vom avea aceeaşi problemă ca anul trecut cu luminile de Crăciun“, a declarat Ionuț Pucheanu.
Adevăratele priorități
Pentru gălățeni ar fi important să afle și dacă vor fi continuate unele dintre proiectele demarate de vechea administrație, cum ar fi demolarea bateriilor de garaje de pe spațiile verzi dintre blocuri și a chioșcurilor construite pe trotuare și spații verzi. Altă problemă ar fi aceea a transportului local. După ce în luna mai au fost eliminate de pe trasee microbuzele de transport în sistem maxi-taxi, iar regia locală Transurb SA nu are suficiente autobuze și troleibuze, este nevoie ca noua administrație să asigure fondurile pentru achiziția de noi mijloace de transport. Sunt perspective de achiziționare a 14 troleibuze și 20 de autobuze în baza unui credit BERD, dar nici așa parcul auto al Transurb nu ar acoperi necesarul. O altă problemă extrem de dificilă cu care se confruntă de câțiva ani administrația gălățeană este tasarea taluzului Falezei Dunării, din cauza construcțiilor grele, cu 10 etaje, ridicate în zona de protecție a taluzului. Avertismentele specialiștilor sunt severe și ar fi nevoie de o finanțare de 80 milioane de euro pentru consolidarea taluzului cu piloni din beton.
Metoda lui Dan Nica: trădări în ALDE și UNPR
Gălățenii așteaptă soluții concrete, însă politicienii care au câștigat alegerile sunt preocupați de împărțirea „prăzii“, lucru pe care l-ar fi făcut și cei care au pierdut. Deocamdată „se fac cărțile“, adică sunt negociate politic funcțiile executive din administrație. Marea câștigătoare este PSD Galați, organizația condusă de Dan Nica. După momentele de glorie în care și-au savurat victoriile, noul primar, Ionuț Pucheanu și viitorul președinte al Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, au revenit la ordinele lui Nica, așteptând finalul acestor negocieri pentru a-și completa echipele. PSD ar trebui să facă majoritate cu ALDE și UNPR.
Dan Nica a reușit să dezbine ambele organizații de la Galați pentru a impune oameni docili. De la ALDE, Nica l-a chemat la negocieri pe omul nr. 2 în organizație, Cristian Dima, refuzând să discute cu președintele ALDE Galați, senatorul Eugen Durbacă. De la UNPR, Dan Nica l-a invitat la negocieri pe deputatul Eugen Chebac, fost membru PSD. Cel de-al doilea lider al UNPR Galați, fostul primar Marius Stan, care cel puțin teoretic ar fi putut deveni viceprimar pentru a continua o parte din proiectele începute, nici măcar nu a știut că deputatul Chebac negociază cu Nica. La primărie, unul dintre viceprimari va fi Sorin Enache (PSD), iar celălalt Cristian Dima (ALDE). City-manager va fi Marius Humelnicu (PSD), fost fotbalist, fost consilier municipal, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. La CJ Galați, unul dintre vicepreședinți va fi Gigel Istudor (PSD), celălalt vicepreședinte fiind de la ALDE.
Noul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu, nerăbdător să instaleze luminițele de sărbători