19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialGaddafi ar avea miliarde de dolari ascunşi în conturi secrete

Gaddafi ar avea miliarde de dolari ascunşi în conturi secrete

Libia ar avea circa 70 de miliarde de dolari investiţi în străinătate, inclusiv în compania care deţine publicaţia britanică Financial Times şi în cea care deţine echipa de fotal Juventus, relatează NewsIn.

Fondurile investite de Tripoli în străinătate sunt administrate de o instituţie numită Autoritatea libiană de investiţii – un fond înfiinţat în urmă cu circa cinci ani, pentru a se ocupa de banii obţinuţi de ţară din petrol. Fondul a făcut investiţii în întreaga lume, dar s-a concentrat în special pe Italia.

La rândul său, familia Gaddafi ar ar putea avea miliarde de dolari ascunşi în conturi secrete din Dubai, sud-estul Asiei şi Golful Persic, o mare parte dintre ei provenind din veniturile petroliere, potrivit unor experţi în probleme ale Orientului Mijlociu.

Profesorul Tim Niblock, de la Universitatea Exeter, a identificat o diferenţă de mai multe miliarde de dolari pe an între suma pe care Libia o încasează din rezervele sale petrolifere şi cheltuielile guvernamentale – o diferenţă care, potrivit lui, a contribuit la averea lui Muammar Gaddafi şi a celor nouă copii ai săi.

“Este foarte, foarte dificil să stabileşti cu oarecare certitudine cât au, pentru că elitele îşi ascund banii în tot felul de locuri. Dar se ridică cel puţin la nivelul a miliarde de dolari, în orice formă, şi ar putea fi chiar mai mult, deşi nu vreau să estimez cât”, a explicat Niblock, care este şi vicepreşedinte al Societăţii britanice pentru studii privind Orientul Mijlociu (BRISMES).

Alistair Newton, analist politic la banca japoneză Nomura şi preşedinte al BRISMES, a confirmat că este greu de stabilit averea lui Gaddafi, dar a admis că ar fi “suprins dacă nu ar fi ordinul miliardelor”.

Nu se ştie unde şi-a ascuns familia Gaddafi banii, dar Niblock crede că majoritatea sunt “în conturi bancare şi lichidităţi în Dubai, Golf şi sud-estul Asiei” şi nu în ţări relativ transparente, precum Marea Britanie, unde statul libian ales să investească în proprietăţi la Londra şi în companii precum Pearson Group, care deţine Financial Times.

Pe lângă banii pe care i-au strâns de-a lungul anilor, familia Gaddafi a cheltuit o avere de-a lungul anilor, în special sprijinind diferite regimuri africane – preşedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, fiind unul dintre cei care au primit fonduri, potrivit lui Niblock.

Se crede că în anii ’90, Gaddafi ar fi dat bani tribului Zaghawan din Darfur. “Şi cred că o parte dintre ei (membrii tribului – n.red.) se numără printre mercenarii africani care luptă împotriva civililor în Libia”, a adăugat profesorul.

Dezvoltarea economică rapidă a Libiei a permis ţării şi elitelor politice să facă nenumărate investiţii în străinătate. Printre cele din Marea Britanie se numără o casă cu opt dormitoare în Hampstead, nordul Londrei, dotată cu piscină şi cinematograf. Saif al-Islam, al doilea fiu al liderului libian, ar fi cumpărat-o în 2009, la preţul de 10 milioane de lire sterline.

La rândul său, Autoritatea libiană de investiţii ar fi cumpărat Portman House, un complex comercial de 13.615 metri pătraţi de pe strada Oxford, din Londra, precum şi un birou în centrul financiar City.

În afară de casa din Londra, singurele două proiecte de investiţii directe în care se ştie că este implicată familia Gaddafi implică apa.

În 2009, când Silvio Berlusconi a găzduit un summit G8, l-a invitat şi pe liderul libian. În timp ce se îndrepta spre L’Aquila, oraşul afectat de cutremur unde premierul italian a decis să organizeze reuniunea, Gaddafi s-a oprit într-o localitate izolată de pe maluil unui râu, Antrodoco. Încântat de primirea care i-a fost făcută, colonelul a decis să investească bani în oraş. Astfel, a încheiat un acord pentru construirea unui hotel de lux, cu spa, şi a unei fabrici de îmbuteliere a apei. În septembrie 2010, primarul Antrodoco, Maurizio Faina, a declarat că proiectul în valoare de 15 milioane de euro capătă contur.

Un alt proiect în care familia Gaddafi a decis să investească este construirea unui centru de conferinţe, cu o pistă de aterizare, a unui complex spa şi a unei fabrici de îmbuteliere a apei în oraşul Fiuggi, aflat la sud de Roma. Proiectul este evaluat la 250 de milioane de euro.

Potrivit Corriere della Sera, acordul nu a fost încheiat prin canale libiene, ci prin Camera de comerţ italiano-irakiană.

Se ştie că Gaddafi şi Berlusconi au o relaţie personală foarte apropiată. Ceea nu se ştie la fel de bine, însă, este că Berlusconi are legături cu unul dintre organismele de investiţii ale statului libian.

În iunie 2009, o companie înregistrată în Olanda, controlată de Compania libiană arabă de investiţii externe, a preluat 10% din acţiunile Quinta Communications, o societate de distribuţie şi producţie de filme cu sediul la Paris. Quinta Communications a fost fondată în anii ’90 de Berlusconi, în parteneriat cu Tarak Ben Ammar, nepotul fostului lider tunisian Habib Bourguiba.

De asemenea, investitorii libieni au acţiuni în companii italiene strategice. Ei ar deţine circa 1% din cea mai mare companie petrolieră italiană, Eni, dar şi 2% din Finmeccanica, 2% din FIAT şi aproape 15% din societatea de telecomunicaţii Retelit.

Tripoli a achiziţionat şi 22% din capitalul companiei de produse textile Olcese. Însă una dintre cele mai cunoscute investiţii este cea în echipa de fotbal Juventus, din ale cărei acţiuni deţine 7,5%, în timp ce cea mai controversată este cea în Unicredit, cea mai mare bancă din Italia.

Experţii cred că, dacă Gaddafi va fi îndepărtat de la putere, investiţiile făcute de fondurile libiene nu vor fi afectate, pentru că noul guvern va avea chestiuni mai importante de care să se ocupe şi orice mişcări bruşte i-ar afecta reputaţia.

Însă un nou regim ar putea încerca să îngheţe bunurile şi conturile familiei Gaddafi, aşa cum a făcut Egiptul în cazul lui Hosni Mubarak.

Cele mai citite

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...
Ultima oră
Pe aceeași temă