19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFurtuna de praf s-a dus, vin ploile colorate

Furtuna de praf s-a dus, vin ploile colorate

Norii de praf care au ajuns ieri deasupra României se mută către Europa de Vest. Dinspre Rusia este însă posibil să apară un alt fenomen meteorologic: ploile de loess.

Dacă v-aţi găsit ieri maşina mai murdară decât de obicei, aflaţi că nu primăria e vinovată, ci un nor de praf venit din Sahara şi Peninsula Arabică. De dimineaţă, când s-a urcat la volan, Daniel Ştefan (25 de ani) din Bucureşti a văzut că avea maşina murdară. „Era ca şi cum aş fi spălat-o cu apă şi apoi aş fi aruncat o găleată de praf pe ea”, spune Daniel. Nu ştia nimic despre norii de praf care s-au abătut dinspre Sahara şi Peninsula Arabică asupra României, aşa că nu şi-a făcut griji. „Dacă mai apare şi mâine fenomenul, n-am altceva de făcut decât să merg mai devreme la spălătorie “, zice Daniel. Meteorologii dau însă asigurări că mâine nu vom mai avea probleme cu  aceşti nori, deoarece se vor deplasa, cel mai probabil, către vestul Europei.

Cantitatea de praf care a căzut ieri dimineaţă în sud-estul României provine de la două furtuni ce au avut loc în Peninsula Arabică şi Sahara. „Am identificat particulele din zonele deşertice cu ajutorul unor sateliţi şi le-au văzut cum se deplasează către sol, din cauza ploii, însă nu am emis avertismente. E doar mai mult praf, furtunile respective nu reprezintă un pericol pentru România. Oricum, la noapte scăpăm. Particulele se îndreaptă către vestul Europei”, ne-a explicat Gabriela Băncilă, din cadrul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie.

Praful a fost adus de curenţii dinspre sud pe deasupra Mării Negre până deasupra ţării noastre, însă, dacă nu ar fi plouat particulele acestea, care se deplasează la o altitudine foarte mare, nu ar fi fost aduse niciodată pe pământ. „Ploaia le-a antrenat către sol. Altfel, acest fenomen nu ne-ar fi afectat în nici un fel”, a explicat Gabriela Băncilă.

Meteorologul spune că fenomene similare ar mai putea avea loc în această perioadă de primăvară în zona Moldovei. „Vom avea ploi colorate, cu praf de loess. Vântul de est aduce din Rusia şi Ucraina astfel de particule”, a explicat Băncilă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă