12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Fujitsu aduce în România cea mai nouă tehnologie de identificare personală:...

FOTO. Fujitsu aduce în România cea mai nouă tehnologie de identificare personală: scanarea palmei

Cea mai nouă și, în acest moment, cea mai performantă tehnologie de identificare personală existentă pe plan mondial a fost prezentată, marți, la București, de compania japoneză Fujitsu.

Noua procedură utilizează scanarea palmei și este considerată mai sigură decât verificarea amprentelor sau decât scanarea retinei.

În România, această procedură este deja disponibilă prin intermediul senzorilor de scanare, care pot fi ori integrați în calculatoarele laptop sau desktop marca Fujitsu, ori pot fi cumpărați separat și atașați la un pot USB al calculatorului deja existent.

Dacă senzorul este integrat, prețul lui este de circa 55 de euro, iar dacă se cumpără separat, un asemenea kit costa circa 200 de euro, a precizat Gabriel Pavel, director de vânzări pentru România.

Unele dintre aplicațiile cele mai banale pot fi permiterea accesului într-o instituție sau deblocarea calculatorului personal.

Concret, procedeul se bazează pe scanarea unei cartele personale, similară unui card bancar, care se face simultan cu scanarea palmei. Pentru a permite accesul în instituție sau în calculator, datele personale ale solicitantului, stocate pe cartelă, trebuie să coincidă cu cele obținute prin scanarea palmei.

Dacă solicitantul nu are cartela la el sau dacă o cartelă, introdusă în cititor, nu îi aparține celui care o introduce, sistemul nu îi permite accesul.

Datele memorate pe card, care trebuie să coincidă cu datele pe care le oferă palma solicitantului, se referă la tensiunea arterială și la variațiile acesteia. Reprezentanții Fujitsu susțin că aceste date au un procent de repetabilitate chiar mai redus decât amprentele degetelor, care pot să se repete, teoretic, în cazul fraților gemeni.

Scanarea palmei nu implică și scanarea amprentelor, astfel evitându-se o problemă delicată, deja semnalată în România și relatată de Alexandru Simion, consultant de tehnologie Fujitsu. Potrivit acestuia, la o companie privată care a introdus controlul accesului cu amprentă, au existat câțiva angajați care au refuzat să li se ia amprentele, motivând că își protejează datele personale. Dar noul procedeu, de scanare a palmei, evită scanarea amprentelor.

Cine fură din magazine?

Tehnologiile produse de Fujitsu au însă o gamă mult mai largă de utilizări. De exemplu, în România este deja în curs de implementare sistemul self check, ai cărui senzori sunt produși de Fujitsu. Acești senzori permit clientului să treacă de linia caselor fără să dea banii casierei ci să plătească ulterior, introducând singur banii sau cardul într-un aparat automat.

În acest mod se reduce timpul de așteptare la case, iar procentul furturilor din magazine se reduce.

Pentru că, potrivit reprezentanților Fujitsu, "din tot ce înseamnă furturi din magazine, 60 – 65 la sută sunt din cauza angajaților proprii – casieri, vânzători, agenți de pază împreună cu șeful de tură. Furturile, așa numitele pierderi, sunt undeva între 1,2 – 1,8 la sută. S-a dovedit că acest procent nu poate scădea sub 1,2 la sută. Iar ce depășește 1,5 la sută intră în responsabilitatea firmei de security".

Mașinile inteligente vor lua decizii în locul oamenilor

Reprezentantul ziarului România Liberă a cerut reprezentanților Fujitsu să facă o prognoză asupra anilor următori – dacă ne putem aștepta ca, într-o anumită țară, întreaga populație să aibă stocate undeva anumite date de identificare personale.

"Alegerea o vor face beneficiarii finali. De exemplu, în cazul unei intervenții chirurgicale urgente, aceste date pot permite medicilor să salveze viața pacientului. Decizia este clară", explică Ibolya Beres, director de marketing pentru România.

"Problema cea mai spinoasă nu va fi dacă se stochează sau nu datele personale ale cetățenilor. Marea problemă va fi în ce măsură mașinile inteligente vor începe să ia decizii în locul oamenilor", subliniază Gabriel Pavel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă