5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialFuga in Egipt

Fuga in Egipt

Consiliul de Securitate si-a amanat ieri reuniunea de urgenta asupra crizei umanitare provocate de blocada Fasiei Gaza, iar in teritoriu mii de palestinieni au intrat cu forta in Egipt pentru a se aproviziona cu alimente si medicamente.

 

Zeci de mii de palestinieni din Fasia Gaza, supusa unei blocade din partea Israelului, au intrat ieri in Egipt fortand centura de securitate ce separa cele doua teritorii. In zori, oameni inarmati si mascati au distrus cu explozibili o parte a zidului din beton aflat de partea palestiniana a frontierei, apoi au aruncat in aer bariera metalica ce marcheaza frontiera propriu-zisa si panourile altui zid din beton aflat de partea egipteana. Cu masini, carute trase de magari sau pe jos, veniti din toate colturile Gazei, palestinienii s-au indreptat spre Rafah si au trecut prin aceste brese intrand in partea egipteana a orasului strabatut de frontiera cu Egiptul. Dupa lovitura de forta a miscarii radicale islamiste palestiniene Hamas, in 2007, terminalul Rafah este practic inchis, desi dupa retragerea israeliana din 2005 devenise singura fereastra spre lumea exterioara pentru Gaza. Cei 1,5 milioane de locuitori ai Fasiei Gaza se confrunta cu o penurie de produse de baza din cauza blocadei israeliene impuse din 17 ianuarie ca riposta la tirurile palestiniene de rachete.

Intrarea masiva a intervenit a doua zi dupa manifestatia organizata de Hamas, care controleaza Fasia Gaza, in fata punctului de trecere din Rafah pentru a protesta impotriva blocadei impuse de Israel, cand au avut loc schimburi de focuri cu fortele egiptene.
Surse ale serviciilor secrete egiptene au relatat ca ieri peste 14 km de frontiera au fost distrusi de explozibili sau de buldozere, dar cei peste 2.000 de militari desfasurati la frontiera nu au intervenit. La amiaza, presedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat, la Cairo, ca Egiptul a permis miercuri afluxul pasnic si temporar de palestinieni din Gaza, "care sufera de foame din cauza blocadei israeliene" si au fost "insotiti" de fortele egiptene de securitate la cumparaturi. "Le-am spus sa ii lase sa intre daca nu sunt inarmati, pentru a putea manca si a-si achizitiona produse alimentare, si apoi sa ii intoarca acasa."
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, sosita in Elvetia pentru Forumul economic de la Davos, a declarat ieri ca SUA sunt "dornice ca preocuparea Israelului pentru securitate sa se conjuge cu preocuparile umanitare pentru locuitorii Gazei". In schimb, Israelul si-a exprimat ingrijorarea dupa intrarea palestinienilor in Egipt, considerand ca "aceste brese permit palestinienilor sa iasa din Fasia Gaza, iar Hamasului sa aduca mult mai usor arme si teroristi in teritorii". Speram ca Egiptul, care are oameni desfasurati la frontiera, sa reglementeze problema – a declarat un responsabil israelian.

AMANARE
Un acord improbabil

Consiliul de Securitate, reunit de urgenta la cererea statelor arabe in legatura cu criza umanitara din
Gaza, si-a amanat ieri lucrarile. Dupa o sedinta agitata, un diplomat declara, sub acoperirea anonimatului, ca este putin probabil ca SUA, aliate apropiate ale Israelului, sa
accepte un text de compromis dorit de ceilalti 14 membri ai Consiliului. Adoptarea unui text neconstrangator
necesita unanimitate. Este adevarat ca si
presiunea internationala creste fata de ceea ce UE numeste o "pedeapsa colectiva" pentru 1,5 milioane de locuitori ai Gazei. Textul supus Consiliului cere Israelului sa puna capat blocadei si "sa respecte obligatiile in termenii legii internationale", dar ambasadorul Statelor Unite la ONU, Zalmay Khalilzad, a considerat "inacceptabil" proiectul declaratiei, care "nu vorbeste despre  atacurile cu rachete asupra israelienilor inocenti".

CONFERINTA

Radicalii, la Damasc
Miscarile palestiniene cele mai radicale au deschis, ieri, la Damasc o "conferinta nationala" cu ambitia de a invinge divizarile palestiniene. Hamas, Jihadul islamic si Frontul Popular de Eliberare a Palestinei – Comandamentul General  (FPLP-CG), cu sediul la Damasc, sunt organizatorii reuniunii ce se desfasoara in lipsa celor trei partide istorice – Fatah, al presedintelui Mahmoud Abbas, si Fronturile Democratic si cel Popular de Eliberare a Palestinei (FDLP si FDPL).

Cele mai citite

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă