22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFrontierele de toate zilele

Frontierele de toate zilele

Trafic ingreunat, ore multe petrecute in asteptare, cautari febrile pentru ruta cea mai lejera – iata cateva din grijile romanilor care se intorc de peste hotare in aceste zile. Vacantele de sarbatori ii aduc acasa, fie ca sunt emigrati de ani buni, fie ca sunt plecati doar la munca. Imaginea frontierelor aglomerate nu este noua: ne asteptam, de la un an la altul, sa o constatam pe masura ce se apropie Craciunul, sarbatoarea ce reuneste familii si alina nostalgii.
Oricine cauta sfaturi privind drumul spre/dinspre Vest stie deja ca merita sa recurga la Vama Cenad: drumul e nou, vamesii sunt civilizati, lipseste traficul greu. Dublarea, chiar triplarea traficului de sarbatori este cunoscuta si n-a prea ridicat probleme deosebite in Timis. Iarna asta va aduce, totusi, schimbari.
Nu ma gandesc acum la desfiintarea biroului vamal de la Cenad sau la fuzionarea Directiilor Regionale Vamale Arad si Timisoara, desi evenimentele nu sunt lipsite de interes. Mai ales cu efecte in fluidizarea traficului si scurtarea timpului petrecut in frontiera. Nici la faptul ca pentru calatoriile inspre Spatiul Schengen vom putea utiliza buletinul ca document de calatorie. Chiar daca si asta ni se pare neobisnuit. Ma refer acum la schimbarea pe care n-o vom vedea noi, calatorii obisnuiti: cea privind transportatorii licentiati european.
Agentiile Autoritatii Rutiere Romane au si inceput, din aceasta saptamana, sa elibereze euro-licentele pentru transportatorii de marfuri si persoane care doresc sa fie sau sa ramana operatori spre statele Uniunii Europene. Intre sfaturile de calatorie pe care le primim dispar indicatii de tipul “aveti grija ca in Ungaria platiti amenda daca nu purtati centura de siguranta sau nu circulati cu farurile de intampinare aprinse”. Noul Cod rutier a creat un spatiu unic de reguli intre noi si Uniune.
Acum sfaturile tintesc mai degraba obligatia de a lua la cunostinta regulile si de a le respecta. Frontierele se schimba. Nu dispar, nu isi pierd semnificatia de demarcare a teritoriului. Isi schimba nivelul de accesibilitate, interactiunea cu cei care calatoresc spre si dinspre Romania.
Vom constata asta cat de curand, mai ales ca la 1 ianuarie va fi si cea mai vizibila schimbare imediata. Chiar daca este de asteptat ca vom avea nevoie de reglaje fine ca tot ce se afla pe hartie ca proiectie sa functioneze fara sincope.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă