10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFrauda de un milion de euro din fonduri europene

Frauda de un milion de euro din fonduri europene

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), secretarul de stat Karoly Borbely, sustine ca ar fi gasit o frauda de aproximativ un milion de euro proveniti din fonduri europene. Neregulile financiare ar fi fost comise la Agentia pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) din subordinea ANT, in perioada 2000-2001.
In acei ani, in fruntea ANSIT se afla Maria Petrescu. Banii au fost alocati de Directoratul pentru Tineret al Comisiei Europene, prin programul “Youth”. Neregulile au fost descoperite initial de catre oficialii europeni, care au suspendat Romania din programul respectiv. Karoly Borbely a precizat ca tara noastra ar putea fi reinclusa in “Youth” cel mai devreme in luna martie. Presedintele ANT a spus ca oficialii europeni au pus trei conditii pentru aceasta: reorganizarea ANSIT, realizarea unui program de audit si schimbarea sistemului de contabilitate. Toate acestea au fost deja realizate, sustine secretarul de stat.
Karoly Borbely a mai afirmat ca Departamentul de Lupta Antifrauda al Guvernului si Corpul de Control din subordinea primului ministru au inceput sa verifice actele. Expertii celor doua institutii vor analiza posibilitatea ca statul roman sa recupereze banii de la cei vinovati. Se pare ca cele mai multe dintre fondurile europene au fost risipite pe cheltuieli neeligibile.
Totodata, presedintele ANT mai sustine ca nu este pentru prima data cand Romania are probleme cu fondurile europene pentru tineret. Au existat probleme legate de programele “Leonardo” si “Socrates”, insa dupa suspendarea platilor, acestea au fost reluate in conditiile in care autoritatile romane au indeplinit conditiile impuse de oficialii europeni.
Mai mult, Borbely a mentionat ca si Ungaria a avut probleme cu programul “Youth” in urma cu trei ani, insa la scurta vreme dupa suspendarea finantarilor acestea au fost reluate de catre Comisia Europeana. Secretarul de stat a adaugat ca oficialii europeni nu conditioneaza reluarea platilor de recuperarea banilor de la cei vinovati pentru ca aceasta din urma este o problema a Guvernului roman.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă