16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFrauda de la Harinvest: BCR, DC şi SSIF Broker ar urma să...

Frauda de la Harinvest: BCR, DC şi SSIF Broker ar urma să fie amendate

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza miercuri rapoartele finale în cazul fraudei de la Harinvest, pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, care vor cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare.

“Mâine voi prezenta Consiliului ASF rapoartele finale, după control şi investigaţii la BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker, cu propuneri de amenzi şi de sesizare a organelor de cercetare abilitate de la caz la caz”, a declarat pentru Mediafax Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil cu piaţa de capital.

În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate.

Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzând un prejudiciu de 840.000 lei, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

“Se reţine totodată, că în perioada 19.09.2013 – 23.10.2013, inculpata V.M sprijinită de suspectul D.D, angajat al unităţi bancare, a procedat la efectuarea, cu intenţie, de tranzacţii care au lansat semnale false pe piaţă, determinând creşterea artificială a preţului unor acţiuni, în raport cu valoarea lor reală, cu scopul de a obţine rapid lichidităţi. În acelaşi context, inculpata a derulat tranzacţiile ce constituiau paşii care conduceau la manipularea pieţei utilizând procedee fictive”, menţionează DIICOT.

Într-un comunicat cu antetul Harinvest transmis în prima parte a lunii decembrie a anului trecut se arată că un angajat al Harinvest a “creionat un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare” împreună cu BCR şi SSIF Broker.

“Sistemul de rostogolire funcţiona atât timp cât existau suficiente sume de bani astfel încât, în ciuda pierderilor imense înregistrate zilnic, să se poată respecta angajamentele de vânzare la preţuri în scădere din partea Harinvest şi reachiziţionare la preţuri mai mari de la cele 2 contrapărţi numite, BCR şi SSIF Broker (…) Din dorinţa de a dispune de cât mai mult numerar pentru rostogolirea decontărilor, agentul Harinvest, Voinea Maria, foloseşte în scop nelegitim sold-urile disponibile în cadrul Harinvest de către clienţi şi le foloseşte fără ştirea/acceptul acestora. În momentul în care nu mai are lichidităţi, sistemul trece la a doua fază: vânzarea de acţiuni din conturile clienţilor fără acceptul acestora şi folosirea aceloraşi conturi fantomă, fără reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum şi răscumpărarea lor la preţuri mai mari, contraparte şi de aceasta dată fiind BCR până în data de 13 noiembrie 2013 şi ulterior SSIF Broker Cluj. O bună parte din acţiunile înstrăinate nu mai sunt însă răscumpărate în ultimile zile”, se arată în email-ul respectiv, care nu este semnat.

Cazul investitorilor păgubiţi de la Harinvest a intrat în atenţia ASF şi ulterior a organelor de cercetare penală, după ce Depozitarul Central a folosit, la jumătatea lunii noiembrie, 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzacţii intermediate de Harinvest, întrucât firma de brokeraj nu a avut banii respectivi în cont în data decontării.

Cele mai citite

Probleme pentru Klaus Iohannis? Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Ministerul turc de Externe a confirmat că Turcia îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a prelua funcția de secretar general al NATO...

Angajări în schimbul contractelor cu statul într-o primărie din Buzău

Cazul denumit „Fata lu’ tata” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unor suspiciuni legate de angajarea Biancăi Firon, fiica...

Poliția lui Allen Coliban a amendat o femeie care a plantat flori

Poliţia Locală Braşov, aflată în subordinea primarului userist Allen Coliban, a dovedit exces de zel în cazul unei braşovence de 76 de ani. Poliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă