19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFratele vitreg al lui Saddam Hussein cere scuze irakienilor pentru abuzurile comise...

Fratele vitreg al lui Saddam Hussein cere scuze irakienilor pentru abuzurile comise de partidul Baas

Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Watbane Ibrahim Hassan al-Tikriti, a cerut iertare irakienilor pentru abuzurile comise de partidul Baas al fostului dictator şi l-a acuzat pe fostul vicepremier Tarek Aziz că a fost “promotorul acestei politici”, transmite AFP, citat de Mediafax.

Aceasta este prima oară când un demnitar al fostului regim prezintă scuze astfel.

Watbane Ibrahim Hassan, fost ministru de Interne, s-a exprimat miercuri în faţa Înaltei Curţi însărcinate să judece abuzurile comise în timpul dictaturii lui Saddam Hussein, televiziunea oficială Iraqiya difuzând declaraţiile sale sâmbătă seară.

“Acum că Saddam nu mai este, pot să vorbesc liber. Aceasta este singura tribună unde mă pot face auzit în faţa irakienilor. Trebuie să îmi cer scuze poporului irakian pentru acţiunile partidului Baas”, a declarat el.

“Acest partid s-a comportat ca şi cum avea dreptul absolut de a conduce ţara. Conducerea acestui partid s-a folosit de spiritul şi de banii irakienilor ca şi cum ar fi avut un drept absolut de a dispune de ele, dar nu avea acest drept”, a adăugat el.

Referindu-se la Tarek Aziz, el l-a acuzat că “a fost promotorul politicii partidului Baas”.

Watbane Ibrahim Hassan şi Tarek Aziz au primit condamnări cu moartea, în timpul procesului presupuşilor vinovaţi de reprimarea insurecţiei şiite, după războiul din Golf din 1991.

Watbane Ibrahim Hassan a fost condamnat la pedeapsa capitală în martie 2009, pentru implicarea sa în executarea în 1992 a 42 de comercianţi acuzaţi că au vândut la suprapreţ bunuri alimentare, iar Tarek Aziz în octombrie, pentru rolul său în reprimarea şiiţilor în anii ’80.

Fratele vitreg al lui Saddam Hussein a fost rănit grav în 1995 de un fiu al dictatorului, Udai, care i-a tras nouă gloanţe într-un picior. El a fost arestat de forţele coaliţiei la 13 aprilie 2003, în timp ce încerca să fugă în Siria.

În faţa Înaltei Curţi, el a povestit că a mers să îl vadă pe Saddam Hussein după rebeliunea din 1991: “I-am cerut să dizolve partidul Baas, care era o povară enormă pe umerii irakienilor”.

“Fratele meu Saddam era singura legătură între mine şi partidul Baas şi, acum că nu mai este, aceste legături s-au rupt şi pot vorbi liber. Am avut aceeaşi mamă, am ieşit din acelaşi pântec, dar nu eram de acord pe tema administrării statului”, a adăugat el.

Watbane Ibrahim Hassan a mărturisit şi că a mers să îl vadă pe fratele său cu două zile înainte de executarea sa în decembrie 2006. “I-am vorbit despre gravele erori comise în lupta dusă de partidul Baas”, a spus el.

Partidul Baas a ajuns la putere în Irak în iulie 1968, iar Saddam Hussein a preluat controlul ţării în 1979 şi l-a păstrat până la ofensiva americană din 2003.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă