10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialFranţa: Trei asociaţii culturale musulmane, dizolvate

Franţa: Trei asociaţii culturale musulmane, dizolvate

Trei asociaţii culturale musulmane din Franţa au fost dizolvate, miercuri, pe motiv că liderii lor au făcut, în ultimii ani, comentarii care instigă la ură şi islamism, a anunţat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Monde, informează Mediafax.

Totodată, ministrul francez de Interne a spus că în Franşa “nu există loc pentru structuri care provoacă, instigă la terorism sau la ură”.

Prima asociaţie dizolvată se numeşte Retour aux Sources (Întoarcerea la Surse). Creată în 2010, ea a gestionat mult timp activitatea moscheei din Lagny-sur-Marne, închisă la începutul lunii decembrie în urma unor percheziţi.. Fondatorul său, Mohamed Hammoumi, este prezentat în ordinul prefectoral că ar fi propovăduit “o ideologie ostilă valorilor occidentale şi franceze, pledând pentru anihilarea duşmanilor islamului şi făcând apologie islamului şi morţii ca martir”. Mai mulţi dintre adepţii lui “s-au alăturat Daesh (acronimul în limba arabă pentru organizaţia Stat Islamic) în Siria”. Se presupune că acesta a plecat în Egipt din Franţa în decembrie 2014.

Citeşte şi: Autoritățile franceze au închis trei MOSCHEI pe timpul stării de urgență

Potrivit Guvernului, din această asociaţie decurg celelalte două dizolvate miercuri, Le Retour aux sources musulmanes (Întoarcerea la sursele musulmane) şi Association des musulmans de Lagny-sur-Marne (Asociaţia musulmanilor din Lagny-sur-Marne).

Aceasta din urmă, creată în mai 2015, gestiona activitatea moscheei până la închiderea sa administrativă, în decembrie. Preşedintele său, Mohamed Ramdane, care îl cunoştea pe Mohamed Hammoumi, a dat asigurări că nu mai are nimic de-a face cu predicatorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă