13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFranța testează controversatul sistem PNR - registrul cu numele pasagerilor

Franța testează controversatul sistem PNR – registrul cu numele pasagerilor

Franţa va testa la sfârşitul lunii mai pe aeroporturile Paris-Roissy şi Nisa (sud-est) aşa-numitul PNR – registrul cu date ale pasagerilor curselor aeriene, menit să depisteze pasagerii ce prezintă risc potenţial, a declarat sâmbătă un responsabil de rang înalt din Ministerul de Interne, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Într-o primă fază, experimentul se va limita la cele două aeroporturi, primul şi al treilea din ţară ca număr de pasageri, a indicat oficialul, confirmând informaţiile apărute în cotidianul Le Figaro. 

El va fi extins la întreg teritoriul Franţei până la sfârşitul anului, obiectivul fiind un sistem deplin operaţional la finele lui 2016, a precizat acelaşi responsabil, potrivit căruia ‘ideea este de a racorda treptat toate companiile aeriene’ care operează pe aeroporturile franceze. 

Le Figaro scrie că faza iniţială va acoperi doar 40% din trafic, printre primele opt companii participante urmând să se afle Air France, Delta Airlines, Air Transat, Etihad, Emirates, o companie marocană şi una europeană medie. 

Testul intervine la câteva săptămâni după ce Parlamentul European a aprobat PNR european (‘Passenger Name Record’), menit să permită depistarea potenţialilor terorişti, plecând de la informaţiile pe care companiile aeriene vor fi de acum înainte obligate să le transmită autorităţilor. 

Directiva votată de eurodeputaţi la mijlocul lunii aprilie trebuie transpusă de statele membre – cu excepţia Danemarcei – în termen de doi ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Militari ai Republicii Moldova și americani vor participa la un exercițiu comun

Peste 400 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, vor participa între 9 – 16 mai, la exercițiul „Swift Response-2024” condus de Comandamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă