25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialFranţa, PARADIS FISCAL pentru Microsoft şi Huawei

Franţa, PARADIS FISCAL pentru Microsoft şi Huawei

Facilităţile fiscale pentru cercetare-dezvoltare, care numai în acest an au atins 5,6 miliarde de euro, combinate cu cercetătorii de clasă mondială, fac Franţa extrem de atractivă pentru companiile din sectorul tehnologic, relatează Bloomberg. Astfel, companii precum Microsoft şi Huawei sunt tot mai atrase de investiţii în Franţa datorită avantajelor iscale oferite.

În Irlanda, impozitul pe profit de 12,5%, sub jumătate faţă de cel de 33,3% din Franţa, face ca Google, Apple şi alte companii să îşi stabilească sediile centrale în statul celtic. În schimb, tot mai multe companii îşi desfăşoară activităţile de cercetare-dezvoltare în Franţa, transformând ţara într-un centru tehnologic european, situaţie similară cu dominaţia Marii Britanii în sectorul financiar şi cea a Germaniei în cel al industriei prelucrătoare.

Facilităţile fiscale pentru cercetare şi dezvoltare datează din anii 1980, au fost extinse de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi sunt printre puţinele politici menţinute de Hollande. Peste 17.000 de companii, de la biotehnologie, energie şi până la software şi proiectare de jocuri, profită în acest an de avantajele fiscale şi subvenţiile pentru inovaţii, scutirea medie de taxe fiind de 323.500 de euro.

Microsoft are o companie mixtă în Franţa cu institutul de cercetări Inria, susţinut de stat, unde lucrează circa 100 de cercetători. Laboratorul înfiinţat în urmă cu opt ani a evoluat de la securitate software la utilizarea computerelor în domenii precum medicina.

Producătorul chinez de echipamente pentru reţele Huawei întenţionează să recruteze 200 de cercetători până în 2017, în oraşul Sophia Antipolis din sudul Franţei.

"Scutirile de taxe pentru cercetare sunt decisive, fac Franţa mai atractivă din punct de vedere economic", a declarat Olivier Piou, şeful Gemalco, dezvoltator, din Amsterdam, de produse de securitate pentru carduri bancare, telefoane mobile şi paşapoarte. Scutirile fiscale compensează o parte semnificativă a bugetului pentru cercetare şi dezvoltare al Gemalto, ceea ce face ca 30% dintre cei 2.000 de cercetători care lucrează pentru companie la nivel mondial să se afle în Franţa, a arătat Piou.

 

 

 
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă