37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialFranța, în stare de urgență pentru încă șase luni, după atacul terorist...

Franța, în stare de urgență pentru încă șase luni, după atacul terorist de la Nisa

Adunarea Națională a decis, în noaptea de marți spre miercuri, prelungirea stării de urgență cu șase luni, la aproape o săptămână după atacul terorist de la Nisa, care a dus la moartea a 84 de persoane și rănirea a 202 persoane. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut, miercuri, la Senat,  informează AFP, citat de Agerpres.

Aşa cum a cerut o parte a dreptei, articolul proiectului de lege pentru a prelungi starea de urgenţă cu şase luni, până la sfârşitul lui ianuarie 2017, a fost adoptat prin vot cu mâna ridicată de deputaţi.

Guvernul a planificat iniţial această prelungire, prezentată ca un „răspuns puternic” la terorism de prim-ministrul Manuel Valls, pentru o perioadă de trei luni. 

Acest regim ce facilitează percheziţiile este în vigoare de la atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015 la Paris. Este pentru prima dată de la războiul din Algeria (1954-1962) când acest regim excepţional a predominat aproape opt luni şi starea de urgenţă durează atât de mult în Franţa, notează France Presse. 

Calificat drept „fatalist” de criticii săi, premierul socialist Manuel Valls a avertizat că Franţa s-ar putea aştepta la „alte atacuri” şi „la alţi oameni nevinovaţi ucişi”, într-un discurs marţi seară în faţa deputaţilor.

84 de persoane au murit și 202 au fost rănite, joi seara, după ce un bărbat a intrat cu camionul în mulțimea adunată la Nisa, de Ziua Națională a Franței, pentru a asista la un foc de artificii. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă