13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFranţa cere recunoaşterea genocidului armean din 1915. Turcia răspunde: Tineţi-vă sfaturile pentru...

Franţa cere recunoaşterea genocidului armean din 1915. Turcia răspunde: Tineţi-vă sfaturile pentru voi

Premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan, i-a răspuns dur preşedintelui francez Nicolas Sarkozy care a cerut ca Ankara să recunoască faptul că uciderea unui million de armeni, în 1915, în timpul Primului Război Mondial, este, de fapt, genocid. Premierul turc i-a recomandat lui Nicolas Sarkozy să “îşi ţină sfaturile pentru el”.

“Vedeţi, preşedintele Franţei, Sarkozy dă nişte sfaturi Turciei cu scopul de a investi în următoarele alegeri (n.r. care vor avea loc în Franţa)”, a mai spus Erdogan la întâlnirea de grup a partidului său, AKP. Premierul turc l-a criticat pe şeful statului francez care ar avea discursuri diferite pentru Franţa, Armenia şi Turcia în această chestiune.

“Mai întâi ar trebui să vă ascultaţi sfatul. El este diferit în Franţa, diferit în Armenia şi mult mai diferit în Turcia. Nu poate exista un lider politic cu atâtea feţe. Politica necesită sinceritate“, a declarat Erdogan în Parlamentul turc.

Sarkozy, aflat săptămâna trecută într-o vizită la Erevan, a îndemnat Ankara să recunoască “într-un timp scurt”, faptul că masacrul din 1915, făcut de Imperiul Otoman, este genocid. Preşedintele francez a menţionat că “din 1915 până în 2011, se pare că a fost destul timp de gândire”.

Erdogan a reacţionat imediat, spunând că liderul francez nu face decât o “investiţie electorală”, având în vedere că în 2012 vor urma alegerile prezidenţiale în Franţa.

“Sunt 600.000 de armeni în ţara dvs, dar sunt de asemenea 500.000 de turci. Aveţi relaţii cu Turcia. Iar funcţia de preşedinte presupune să te gândeşti la generaţiile viitoare, nu la viitoarele alegeri“, a mai spus Erdogan.

Aceste declaraţii legate de recunoaşterea genocidului armean nu sunt primele care îi supără pe liderii de la Ankara. În 2006, înaintea ultimelor alegeri prezidenţiale din Franţa, Sarkozy a fost susţinătorul unei legi, votate de Adunarea Naţională, potrivit căreia negarea genocidului armean poate fi pedepsită. Totuşi, legea nu a intrat în vigoare fiindcă nu a fost votată şi de Senatul francez. Atunci, potrivit Adunării naţionale franceze, obiectivul acestei propuneri legislative era completarea unei legi votate cu dificultate în 2001 prin care “Franţa recunoaşte public genocidul armean din 1915”.

Cele mai citite

Piedone, Firea, Nicușor și Burduja vor în primărie; primăria ar putea intra în Șoșoacă

IlustrațieȘ Marian Avramescu Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cristian Popescu – Piedone, Sebastian Burduja și teoreticul candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) visează să...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă