12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFranţa: Bărbatul care şi-a decapitat patronul, în iunie, s-a sinucis în închisoare

Franţa: Bărbatul care şi-a decapitat patronul, în iunie, s-a sinucis în închisoare

Bărbatul care şi-a decapitat patronul şi a atacat o instalaţie de gaz industrial în Franţa, luna în iunie, Yassin Salhi, s-a sinucis marţi seara, în celula  din închisoarea Fleury-Mérogis (Essonne), în care era încarcerat, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Faptele brutale ale bărbazului se află pe lista atacurilor şi planurilor de atentate care au marcat anul 2015 în Franţa, de la atacul comis în ianuarie la sediul revistei de satiră Charlie Hebdo şi până la masacrul comis pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis. 

Potrivit Administraţiei penitenciare, Yassin Salhi s-a sinucis în celula în care era încarcerat, la izolare. Deţinutul nu era considerat ca având tendinţe sinucigaşe, a precizat administraţia. Potrivit unei surse apropiate anchetei, Yassin Salhi s-a spânzurat cu cearşafurile de barele celulei. El a decedat la ora locală 21.15 (22.15, ora României).

Yassin Salhi a fost şofer şi efectua livrări. El a fost plasat în detenţie provizorie la sfârşitul lui iunie, după ce a fost inculpat pentru crimă în legătură cu o acţiune teroristă, răpire şi sechestrare în vederea pregătirii unei crime, distrugere sau degradare şi comiterea cu intenţie a unor violenţe.

Citeşte şi: Atacul din Franța: Bărbatul care și-a decapitat șeful NEAGĂ legăturile cu grupuri islamiste

Spre deosebire de Mohamed Merah, fraţii Kouachi, Amédy Coulibaly sau jihadiştii care au comis în noiembrie atacurile de la Paris, Salhi a contestat întotdeauna – în timpul reţinerii – orice motivaţie islamistă, invocând un dezacord profesional cu patronul său. Însă, în opinia justiţiei, patronul firmei de transport pentru care Salhi lucra, Hervé Cornara, pe care acesta a mărturisit că l-a ucis, a fost victima terorismului islamist.

Yassin Salhi nu este primul deţinut despre care presa scrie că s-a sinucis în închisoare, antrenând astfel stingerea procedurilor care îl vizau.

În februarie, Jean-Pierre Treiber, acuzat de o dublă crimă – Géraldine Giraud şi Katia Lherbier – în 2004, s-a spânzurat de asemenea în celulă, tot cu un cearşaf.

Potrivit anchetatorilor, Yassin Salhi a plecat în dimineaţa lui 26 iunie din apartamentul în care locuia împreună cu soţia şi cei trei copii, la Saint-Priest (Rhône), pentru a se duce la sediul firmei pentru care lucra, Colicom, la Chassieu, la sud-est de Lyon. El avea asupra sa un cuţit şi o puşcă falsă.

La sediul Colicom, el şi-a încărcat vehiculul utilitar cu butelii de gaz în vederea unei livrări, după care şi-a aşteptat angajatorul, pe Hervé Cornara, cu care avusese o altercaţie cu două zile mai înainte, din cauza răsturnării unui palet.

Citeşte şi: Autorul atacului din Franța a trimis selfie-ul macabru în Siria

El şi-a urcat şeful în vehicul, după care l-a lovit puternic şi l-a strangulat. Apoi a pornit către uzina de gaz industrial Air Products. Odată ajuns acolo, şi-a decapitat victima cu cuţitul. După aceea a pătruns în incinta instalaţiei, unde i s-a permis accesul fără probleme, deoarece era cunoscut de către personal ca efectuând livrări.

Potrivit anchetatorilor, el ar fi scos atunci capul lui Cornora din vehicul pentru a-l înfige într-un grilaj. Completând această scenă macabră, el a agăţat pe grilaj două steaguri pe care era imprimată “shahada” – crezul musulman.

După ce a fotografiat scena, el a trimis fotografiile unui prieten plecat să lupte în Siria, inclusiv un selfie în care a pozat alături de victimă. Apoi s-a dus la autoutilizată şi a intrat cu ea în butelii de gaz, provocând o explozie, după care a fost imobilizat de către pompieri veniţi rapid la faţa locului şi cărora le-a strigat “Allah Akbar” (Allah e mare).

Atacul “corespunde foarte exact motto-ului Daech (acronimul arab al grupării Statul Islamic)”, afirma la vremea respectivă procurorul Parisului François Molins, în special prin voinţa de a “asigura acţiunii sale o publicitate maximă”.

Citeşte şi: Autorul atacului din Franța a MĂRTURISIT în fața procurorilor

Organizaţia islamistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile comise la Paris în noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Nouă autori ai acestor atacuri au murit, iar un suspect-cheie, Salah Abdeslam, este în continuare de negăsit.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă