30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO-VIDEO Funerarii Eusebio: Ultimul drum al fotbalistului pe stadionul Benfica Lisabona

FOTO-VIDEO Funerarii Eusebio: Ultimul drum al fotbalistului pe stadionul Benfica Lisabona

Fostul fotbalist Eusebio a făcut un ultim drum pe stadionul pe care a scris istorie, sicriul său fiind purtat prin faţa a peste zece mii de suporteri veniţi pe Da Luz să-i aducă un ultim omagiu. Legendă a fotbalului portughez, Eusebio da Silva Ferreira a fost înmormântat la un cimitir din apropierea stadionului.

Trupul neînsufleţit al fostului fotbalist a fost depus pe un catafalc auriu, în mijlocul terenului de fotbal, după care a făcut turul stadionului, fiind transportat cu o limuzină neagră. Sicriul său a fost tot timpul acoperit cu un drapel al clubului Benfica. Pe stadion au fost prezenţi şi actualii jucători ai Benfica împreună cu antrenorul Jorge Jesus. Ploaia şi ceaţa nu au lipsit de la funerariile “Panterei Negre”, aşa cum a fost denumit de fani.

La ceremonia religioasă din biserica Seminário da Luz au luat parte mai multe personalităţi ale Portugaliei, inclusiv oameni politici precum preşedintele Anibal Cavaco Silva sau premierul Pedro Passos Coelho. 

Trei zile de doliu naţional în memoria Panterei Negre

Întregul oraş Lisabona a luat parte la funerarii, pe lângă suporterii adunaţi pe stadion alte zeci de mii de oameni au urmărit cortegiul funerar de pe străzile Lisabonei, potrivit The Guardian. Guvernul portughez a declarat doliu naţional timp de trei zile în memoria fotbalistului care rămas o legendă în fotbalul mondial.

Citeşte şi Eusebio, în istoria fotbalului: Ce spun Figo, Pele sau Barroso

În vârstă de 71 de ani, Eusebio a decedat duminică la spitalul în care era internat din cauza unor probleme de sănătate. El a suferit un stop cardiorespirator.

Cu 733 goluri înscrise în 745 meciuri, Eusebio a fost omul care a înscris câte un gol pentru fiecare meci jucat. A rămas cunoscut pentru tenacitatea sa în faţa liniilor defensive ale echipelor adverse şi pentru acurateţea şuturilor sale la poartă. Având în vedere că a trăit în aceeaşi perioadă cu Pele, deseori s-au făcut comparaţii între cei doi.

Eusebio s-a născut în Mozambic, însă a evoluat pentru naţionala Portugaliei, alături de care a ocupat locul trei la campionatul mondial din 1966, organizat în Anglia. El a fost golgheterul competiţiei cu 9 goluri înscrise. A câştigat Balonul de Aur în 1965 şi a fost cel mai bun marcator din ligile europene de fotbal de două ori. Alături de Benfica, pentru care a înscris 638 de goluri în 614 meciuri, a câştigat de 11 ori campionatul şi o dată, în 1961-1962, Cupa Campionilor Europeni.

Citeşte şi Mister Schwartz, bănăţeanul care l-a antrenat pe Eusebio

Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă