16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Un bărbat pe numele căruia a fost emis un mandat de...

FOTO. Un bărbat pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare, suspectat de implicare în atacul de pe Champs-Élysées, s-a predat la o secție de poliție din Anvers

Un bărbat pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare, după atacul de pe bulevardul parizian Champs-Élysées, soldat cu moartea unui polițist și rănirea altor doi, s-a predat, vineri dimineața, la o stație de poliție din Anvers, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, citat de publicația Le Figaro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, a confirmat la Europe 1, că autoritățile franceze fac cercetări cu privire la un bărbat care ar fi venit din Belgia. Astfel, este vizat un bărbat despre care serviciile de informații belgiene au oferit, joi, informații celor franceze,  a mai spus sursa citată.

„Bărbatul pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare s-a prezentat, vineri, la o stație de poliție din Anvers”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne.


Citește și: Ar putea influența atentatul de pe Champs Elysee rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică? 

Cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din Franța participau la o ultimă dezbatere televizată, înainte de ieșirea la urne, duminică, atunci când un atacator a deschis focul asupra unor polițiști de pe Champs Elysee, cauzând moartea unui polițist și rănirea altor doi, dar și a unei turiste. În acest context, analiștii politici se întreabă ce impact ar putea avea incidentul de joi seara asupra rezultatului alegerilor, în condițiile în care aproximativ un milion de alegători sunt încă nehotărâți cu privire la persoana pe care o doresc la conducerea Republicii.


 Întrebat dacă suspectul are legături cu atentatul de joi seara, reprezentantul ministerului a afirmat: „Nu vă pot spune. Este prea devreme pentru a spune ceva. Avem multe informații de verificat”.

O sursă din poliție declarase, în noaptea de joi spre vineri, pentru Reuters, că a fost emis un mandat de arestare pe numele unui bărbat belgian suspectat de implicare în atentat.

Un polițist a fost omorât, iar alți doi sunt grav răniți, într-un atentat terorist revendicat de gruparea Statul Islamic, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța. Atacatorul a fost împușcat, iar o turistă a fost zgâriată de un glonț. Președintele Francois Hollande a anunțat că atacul de pe bulevardul Champs-Elysées a fost unul terorist.  



 

Atacatorul ucis ar fi un francez vizat de o anchetă antiteroristă. El fusese condamnat la 15 ani de închisoare, pentru tentativa de asasinare a unui polițist. Totodată, autoritățile ar fi emis un mandat de arestare, pentru un al doilea suspect, care ar fi venit joi cu un tren din Belgia.

„Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic", a scris Amaq, apropiată grupării Stat Islamic.

Pseudonimul atacatorului „Abu Yusuf al-Beljiki” indică faptul că acesta este belgian şi că are legături cu jihadiştii. Cu toate acestea, surse din poliție citate de AP susțin că bărbatul împușcat ar fi Karim Cheurfi, un francez în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliţiei. 


Citește și: Alegerile prezidențiale din Franța: Sondaje fluctuante, candidați cu viziuni opuse și dezbateri încinse. Toate scenariile sunt posibile, în primul tur de scrutin | Corespondenţă specială de la Paris 

Sondaje de opinie fluctuante, candidați cu viziuni opuse umăr la umăr și două dezbateri televizate care au bătut recordurile de audiență, aceasta este atmosfera in Franta, la doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale care au loc duminică. Niciodată previziunile n-au fost mai incerte și, în aceste condiții, participarea la vot devine factorul esențial în desemnarea câștigătorului. O slabă participare l-ar avantaja pe François Fillon, pe când o mobilizare importantă i-ar servi lui Le Pen și Mélenchon, potrivit estimărilor agențiilor de evaluare a sondajelor.


Un individ, care a fost închis timp de 15 ani pentru că a încercat să omoare trei persoane, inclusiv doi poliţişti, este considerat drept presupusul autor al atacului de la Paris, potrivit site-ului cotidianului Le Parisien. Publicaţia afirmă că documentele de înmatriculare ale vehiculului utilizat de atacator sunt pe numele lui Karim C, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care în 2003 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a încercat să ucidă trei persoane. În 2005, sentinţa acestuia a fost redusă cu cinci ani.



 

Cele mai citite

Simion sare peste oi și trece la muls direct ciobanul

Ilustrație: Marian Avramescu Parlamentarul mioritic, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a trecut puțin peste tradițiile românești, de dragul strângerii de sponsorizări...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă